Почина Лазар Дончев Петров (81 г.), български политик и общественик. Поклонението ще е в неделя, 23 септември, в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч, а погребението ще е от 12.00 часа на гробищен парк „Стратеш“

Лозар Дончев е роден на 21 януари 1937 г. в ловешкото село Дълбок дол. През 1959 г. завършва Агрономическия факултет на Висшия селскостопански институт „Георги Димитров“ в София. На следващата година става член на БКП. През 1961 г. става инструктор в комитета на БКП в Ловеч. След това е заместник-завеждащ отдел „Организационен“. От 1961 до 1966 г. е първи секретар на Окръжния комитет на ДКМС в Ловеч.

Впоследствие е кандидат-член на Бюрото на Окръжния комитет на БКП и член на ЦК на ДКМС. От 1966 до 1969 г. е завеждащ отдел „Селскостопански“ в Окръжния комитет на БКП.

По-късно е председател на Окръжния съвет на Българските професионални съюзи.

През 1971 г. е секретар по въпросите на селското стопанство в ОК на БКП в Ловеч.

От 1986 г. е първи секретар на Окръжния комитет на БКП в Ловеч.

Между 1981 и 1990 г. е кандидат-член на ЦК на БКП. Ръководил благоустрояването на Ловеч в средата на 80-те години на 20 век. След 1990 г. последно управляваше клона на „Тексимбанк“ в Ловеч. Напоследък той и съпругата му живееха в София, при сина им. 

 

 

 

 

БОГ ДА ГО ПРОСТИ!

2 КОМЕНТАРИ

  1. Човекът заслужаваше приживе да бъде избран за Почетен гражданин на Ловеч!
    Политическата ни заплесия, омраза и разделение попречиха той да получи приживе достойното признание за обновяването на Ловеч през 1986-а – град, към който той хранеше неизтребима и голяма любов!
    И за това големият грях е на БСП-Ловеч!
    Защото Тя не посмя да го предложи за Почетен гражданин на Ловеч!
    Дано тя намери сили да го направи сега, в близко бъдеще или в далечни бъднини!

Comments are closed.