На Кръстовден за пореден път Районната служба по пожарна безопасност и защита на населението в град Тетевен, отбеляза празника си с водосвет за здраве на служителите и техните семейства. По утвърдена традиция на 14-ти септември служителите на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР отбелязват своя професионален празник. През 1995 г. датата е обявена за професионален празник на българските пожарникари. Това става с решение № 385 на Министерския съвет на Република България.

Гости на водосвета, по случай професионалния празник на българските огнеборци бяха: д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, Свилен Русинов – Зам.-кмет на Община Тетевен, комисар Владимир Кацарски – Директор РДПБЗН – Ловеч, гл. инспектор Наталия Василева – Началник РУ – Тетевен, гл. инспектор Николай Пенчев – Началник сектор ,,Разследване“ към РУ Тетевен и РУ Ябланица, Цветелина Стоянова – Секретар на Община Тетевен, настоящи и бивши колеги, жители на града.

Главен инспектор инж. Николай Христов – Началник РСПБЗН – Тетевен отправи своите благодарности както към д-р Бояджиева за адекватните реакции за справяне в кризисни ситуации, така и към своите колеги като каза: ,,Природните бедствия, сполетели града и общината ни през месеците юни и юли, убедиха хората, че имат нужда и им е от полза една силна, отговорна и работеща структура като Пожарната…Уважаеми колеги, с чувство на благодарност за положените усилия, преодолените трудности и удовлетворение от постигнатите резултати, Ви поздравявам с нашия професионален празник! За мен е чест, че зад гърба ми си имам екип, който се радва на доверие и признателност от всички граждани, а това е най – важната отплата за всеки пожарникар, вложил много усилия и сърце!“.

Д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен също отправи своите поздрави и благодарности: ,, По този хубав повод приветствам Вас и Вашите колеги, като изразявам своето удовлетворение от високия професионализъм и отговорност, които показвате при изпълнението на ежедневните си задължения! Изпълнени с чувство за дълг и грижа, всички вие сте гарант за сигурността и спокойствието на жителите на община Тетевен, за защита на техния живот и имущество!“

Главен инспектор Кацарски изказа своите благодарности за професионализма и отговорността на огнеборците от Тетевен, като ги награди. Тетевенските пожарникари бяха поздравени с песни и стихчета от децата от I-ва група при ДГ ,,Васил Левски“ – Тетевен, както и с поздравителен адрес от името на СУ ,,Георги Бенковски“ гр. Тетевен.

Да си пожарникар не е точно професия. Това е призвание! Или го носиш в сърцето или просто го нямаш! Да си пожарникар е равносилно на себеотрицание – да умееш съзнателно да поставиш себе си в условия, в които друг не би могъл да се справи, с едничката цел да бъдеш полезен именно на другия!