В Троян се набират средства за отбелязване на 150 години от обявяването му за град с разнообразни събития. Община Троян е учредила специален фонд, средствата от който ще се използват за финансово обезпечаване на дейностите, включени в плана за отбелязване на годишнината, съобщават от общинската администрация.
Планът е приет от организационен комитет, включващ кметовете на Троян от промените досега, общински съветници, представители на културни институции, журналисти, активни граждани.
През есенните месеци предстоят редица събития, посветени на годишнината. Сред тях са: Български фестивал на сливата; 13 октомври – посветен на годишнина от рождението на именития съгражданин – Иван Хаджийски; честване на Деня на българската община с изложба, която ще бъде експонирана в алеята при библиотеката; изложба, с която ще бъдат представени характерни черти на града и моменти от историята на Троян в НС в София. Троян ще бъде представен и на годишната среща на местните власти в к.к. „Албена“, предстоят концерти и други прояви.
Всеки, който желае да помогне за реализирането на дейностите в празничната година, може да го направи чрез дарение по дарителската сметка на община Троян, призовават от там.