Той се организира от фондация „Ангели от Лим” и Община Свищов и е в памет на Антония Братова и Антоана Евтимова

В четвъртък в Свищов се проведе ежегодният пролетен лекоатлетически крос „Да опазим децата си”. Той се организира от фондация „Ангели от Лим” и Община Свищов и е в памет на Антония Братова и Антоана Евтимова, и останалите 10 деца, загинали трагично в река Лим.
Участие взеха над 100 деца от училищата в Свищов и населените места в общината.
Кросът бе открит от Венци Евтимов – бащата на Антоана, който пожела успех на участниците.
Състезателите бяха разделени в различни възрастови групи, като имаше отделни състезания за момичета и момчета. Стартът бе даден на централната улица „Цар Освободител” до площад „Алеко”, която бе затворена за движение на автомобили.
В групата на състезателите от I до IV клас победител при момичетата стана Яница Иванова от СУ „Николай Катранов”, следвана от Анелия Стефанова от СУ „Димитър Благоев” и Саня Христова от ОУ „Христо Ботев” – с. Алеково.
При момчетата в тази група пръв стана Радослав Атанасов от СУ „Димитър Благоев”, втори е Християн Османов от СУ „Цветан Радославов”, а трети – Димитър Матеев от СУ „Димитър Благоев”.
В групата на състезателите от V – VII клас Алисия Пенева от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – с. Овча могила победи при момичетата. След нея останаха Айлин Исмаилова от ОУ „Филип Сакелариевич” и Александра Христова от СУ „Цветан Радославов”.
Илко Илиев от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – с. Овча могила стана шампион при момчетата в тази възрастова група. Втори е Димитър Петров от ОУ „Филип Сакелариевич”, а трети – Елисей Карлев от ОУ „Христо Ботев” – с. Ореш.
Състезанието при участниците от VIII – X клас също премина много интересно. Победител при момичетата е Виктория Борисова от СУ „Димитър Благоев”, следвана от Лора Опрева от същото училище и Анелия Анева от СПГ „Алеко Константинов”.
Даниел Кръстев от СУ „Цветан Радославов” е победител при момчетата. Втори е Владислав Василев от същото училище, а трети – Георги Пенев от СПГ „Алеко Константинов”.
Димитринка Николова бе наградена като шампион при момичетата от X до XII клас. Тя бе и единствената представителка от тази възрастова група, която се включи в кроса.
При момчетата шампион е Мирослав Атанасов от СПГ „Алеко Константинов”, следван от Пламен Петров от ПДТГ „Димитър Хадживасилев” и Любомир Ламбев от СУ „Димитър Благоев”.
За най-малък участник бе наградена 4-годишната Грациела-Софи Кирилова Младенова от детска градина „Радост”, а за най-голям участник – 19-годишният Пламен Петров от ПДТГ „Димитър Хадживасилев”.Проведе се лекоатлетическият крос „Да опазим децата си”
Наградите връчиха кметът на общината Генчо Генчев, председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов и други представители на Общинската администрация.
Представителите на фондация „Ангели от Лим” връчиха и няколко специални награди – за участниците от училището в Овча могила, на Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Свищов и за Дневния център за деца с увреждания в Свищов.
Събитието бе официално закрито от кмета Генчо Генчев, който пожела на децата да обичат спорта, за да бъдат здрави и да постигат успехи, с които Свищов и техните родители да се гордеят.
Пресцентър на Община Свищов