Броени часове остават до началото на финалния кръг за сезона в Европейския шампионат по мотокрос, който ще се проведе тази седмица на мотополигон „Троян” в Балканския град. Въпреки застудялото време през тази седмица, страстите в мотокроса са нажежени и от факта, че Отборната Купа на България ще бъде основна част от програмата на състезанието. Както през повечето кръгове от шампионата през тази година, в надпреварата се очаква да вземат участие над 100 състезатели от България, Румъния, Сърбия, Македония, Гърция, Турция и Кипър, а броят на българските клубове които ще се борят за двете отборни титли е 24.

През сезон 2018, форматът на Отборната купа е малко по-различен от обикновено, като за първи път в него ще участват и младежите на възраст до 18 години от клас МХ2. Първото отборно класиране включва състезателите от класовете МХ65, МХ85 и МХ2 Джуниър, а класирането при мъжете е от класовете МХ2, МХ1 и МХ.

През последните няколко седмици Община Троян и местният клуб Троян Моторспорт 01 се постараха да подготвят състезателното трасе за това голямо състезание по подобаващ начин. Построени са няколко нови елемента, които целят намаляване на средната скорост и създаване на нови линии за каране, които само ще бъдат от полза на състезателите и ще направят мотополигона по-атрактивен за публиката.

В клас МХ65, румънецът Золтан Ордог (238т.) вече е затвърдил шампионската си титла след състезанието на „Ридо”, но след него борбата за среброто и бронза ще бъде доста ожесточена. Енис Байрамов (144т.), Живко Иванов (126т.) и Мирослав Димитров (122т.) са много близо един до друг не само в таблицата с класирането, но и на състезателното трасе, като обаче към тях трябва да добавим Радослав Русев, Мартин Ангелов и Мартин Лалев, които са по-назад в точките, но не и в желанието за победа. След Самоков, в класа на най-малките изпъкна Мартин Замфиров, който отбеляза трето място при своя дебют за сезона, така че определено ни очаква интересна борба при пилотите от клас МХ65.

При техните батковци от клас МХ85, Мариос Канакис (228т.) от Гърция е сериозен лидер с актив от 42 точки пред останалите състезатели, като тройката в момента допълват румънецът Мариус Поповици (186т.) и Християн Георгиев (160т.). Георгиев имаше лош първи манш в Самоков поради сезонно неразположение, но за сметка на това Виктор Бориславов (126т.) блесна с изключително каране и заслужено второ място в полите на Рила. В полите на Балкана обаче се очаква активизирането на Живко Богданов, Радостин Михайлов и Денислав Момчев, които се нуждаят от точки, като състезанието в Троян им предлага тази възможност по най-добрия начин.

При младежите от клас MX2 (възраст до 18г. вкл.) Станислав Цеклеов (251т.) има сериозните шансове да се награди за своето постоянство през сезона и да грабне златото, но задачата му е специфична. 31 точки е разликата между него и втория в класирането – Николай Малинов (220т.). Малинов пропусна Самоков, като това даде възможност на съотборника му Алекс Димитров (181т.) да навакса пропуснатото от Гърция и Босна и Херцеговина в натрупването на точките. До тук добре, но в схемата при младежите се намесиха Хакан Халми и Жулиан Георгиев, които не следваха този шампионат през годината, но показаха отлична форма на Ридо, което естествено затруднява останалите състезатели от групата. В общото класиране на състезателите с двеста и петдесет кубикови машини МХ2 – мъже, Майкъл Иванов (300т.) е вече шампион със спечелени 6 състезания и 12 манша. Но за троянецът това не е единствената титла тази година, след като миналата седмица се окичи със златото в Европейския шампионат по СуперМото в клас S3. Троян е специално състезание за Иванов и той едва ли ще изневери на стила си пред родна публика. След него, Цеклеов (212т.) има сериозните амбиции за вице-шампионска титла, но пак Малинов (190т.), Димитров (162т), Халми и Георгиев са хората, които могат да направят задачата му трудна.

В клас МХ1 титлата все още не е ясна, след като през последните три състезания Тони Цветков (260т.) успя да стопи разликата до лидерската позиция на румънеца Адриан Радуца (282т,) на 22 точки, спечелвайки в Босна и в Самоков. Калоян Илиев (133т.) има трудната, дори непосилна задача да догони за бронзовото място македонеца Гоце Томовски (175т.), но тук ще се търси и отборна тактика и т.н. Феновете биха се радвали естествено Цветков да победи и този път Радуца, но румънецът със сигурност си е взел поука от грешките си и е привел мотоциклетите си в отлична форма, в търсене на трета поредна шампионска титла.

С двойна победа в Самоков и осигурена шампионска титла, Мартин Тодоров (250т.) ще се отправи към Троян тази седмица, но победата му в клас МХ там със сигурност не е гарантирана. Григор Царев дебне за грешка Тодоров от началото на сезона, но първото място все му убягва въпреки доброто темпо и мотивация които се виждат във всеки старт. Тодоров пък най-вероятно ще се опита да завърши състезанията от сезона в стил „перфекционизъм”, тоест без загуба, но разбира се това е въпрос зависещ от много фактори. За медалите в клас МХ ще се борят съотборниците Атанас Петров (194т.) и Янко Зоков (184т.), но техният по-сериозен проблем в точкуването за групата на ветераните МХ40, където точките показват 236 за Петров срещу 235 за Заков. При евентуална грешка от страна на някой от двамата, в схемата се намесва автоматично Васил Стоянов (212т.) и румънецът Чиприян Попеску (191т.), които също са с амбиции за отличия.

Програмата за тази седмица включва тренировки и един манш в Събота, официално откриване на състезанието в Неделя от 10:30 часа, след което ни предстоят 9 манша които ще определят шампионите за годината и носителите на отборните трофеи!

Троян Ви очаква!

 

Източник: http://bfm.bg