Завърши Държавният финал  за младежи U19 в Хасково, провел се от 28 до 1 май. Отборът на ХК „Осъм“- Ловеч юноши U19 зае пето място в България, като е добре да се знае, че повечето от момчетата ни са все набор 2001-а, само двама от тях са набор 2000 г.

Според специалистите,  групата, в която попаднаха ловчанлии, беше най-тежката, като в нея бяха поставени много равностойните състави на „Спартак“ /Варна/, „Фрегата“ /Бургас/, „Локомотив“ /Горна Оряховица/ и ХК „Осъм“ /Ловеч/, все набор 1999-2001 г.

Всички мачове между тези тимове бяха изпълнени с много емоции, много здрави единоборства и равностойни двубои до последния съдийски сигнал.

В първия мач нашите загубиха от „Фрегата“ с 30-34, като многото пропуски от чисти положения попречиха на отбора да вземе победата,  – Мартин Ангелов отбеляза 10 гола в този мач, а Преслав Станчев добави още 9.

Във втория двубой „Осъм“ и „Локомотив“ /ГО/ изиграха хубав двубой, като отново малко не достигна на ловчанлии за победата 32-28 (15-13). Отново най-резултатни за „осъмци“ бяха Ангелов с 11 попадения и Станчев с 10.

В трета среща юношите на „Осъм“ допуснаха поражение и от „Спартак“/Варна/с 32-39 (17-21). Дата отбора бяха доста изморени, въпреки това показаха бърз хандбал, като в този голмайстор №1 бе Станчев с 10 гола, Васил Микренски пък добави 6, показвайки добра стрелба от дясното крило.

Така нашите влязоха във втората четворка, а отборите на „Локомотив“ и „Спартак“ продължиха на полуфиналите, съответно срещу „Интер“ от Благоевград и „Асти“ от Хасково.

Ловешките хандбалисти се изправиха срещу отбора на „Левски“ от гр. Левски,  побеждавайки го с 37-33 (17-16), в графата голмайстори отново се записаха Ангелов с 11 попадения, Станчев – с 10 и Денислав Иванов с 6, като на вратата блесна вратарят Константин Илиев, който спаси много важни топки.

За 5-то място в последния ден от първенството „Осъм“ отново се изправи срещу „Фрегата“, като нашите бяха амбицирани да победят заради загубата в първия мач, което и се случи с резултат 14-22 (5-11) за „Осъм“, като Станчев порази 10 пъти вратата на бургазлии ,а Микренски – 6 . Пак оценка „Отличен“ постигна в рамката на вратата и Константин Илиев.

Така ХК „Осъм“-Ловеч U19 завършиха на пето място в крайното класиране.

Виктор Симеонов

На полуфиналите „Локомотив“ разгроми „Интер“ /Благоевград/ с 48-27, а изморените от тежките мачове в групата момчета на „Спартак“ и не без помощта на пълната зала в Хасково загубиха от домакина „Асти“ с 39-36. Във финалната среща „Локомотив“ победи с лекота домакините с резултат 50-23 и спечели титлата.

„Въпреки всичко нашите момчета се бореха до край във всеки един мач и се влагаха максимално в срещите. Доволен съм от себераздаването на момчетата и мъжеството, което те показаха в срещите. Не заслужавахме 5-то място, като само тежката група, в която бяхме, ни попречи да играем за медалите, но, нищо – продължаваме с пълни сили напред, като ни предстои да надграждаме“, коментира за „Ловеч медия“ Виктор Симеонов, треньор на младежите и капитан на представителния мъжки тим на ХК „Осъм“.

 

Класиране:

  1. ХК „Локомотив“ Горна Оряховица
  2. ХК „Асти – 91“ Хасково
  3. ХК „Спартак“ Варна
  4. ХК „Интер“ Благоевград
  5. ХК „Осъм „Ловеч“
  6. ХК „Фрегата“ Бургас
  7. ХК „Левски“ Левски 
  8. ХК „Шумен-61“ Шумен

 

Идеална седица:

Велимир Даскалов – Локомотив

Тодор Кирев – Асти

Ивелин Йорданов – Спартак

Радослав Йорданов – Локомотив

Валентин Каваков – Асти

Владислав Йоргов – Локомотив

Тодор Калчев – Локомотив

 

Най-полезен състезател – Петко Петков – Асти

Най-добър вратар – Румен Димитров – Асти

Най-добър защитник – Димитър Стоянов – Спартак

Голмайтор – Борислав Павлов – Интер – 70 гола