Полски Тръмбеш постави началото на шахматната си история с организирането на първия турнир „Полски гамбит“. Надпреварата бе организирана от ШК „Асеневци” и Община Полски Тръмбеш и бе за състезатели с международен рейтинг под 2200 към 1 април т.г. Сериозната цифра от 105 участници от цялата страна събра още първото издание на проявата. Те играха в общ турнир, но с отделни класирания, като турнирът бе в седем кръга по швейцарската система.Генерален победител стана Желчо Желев от „Бургас 64“, който събра 6.5 точки от 7 възможни. Втори е Божидар Иванов от Карнобат с 6 т., следван от Дарио Дерешки от „Плевен 21“ с 5.5 т. и Валентин Митев от „Ан Пасан“, който пък стана и победител до 14 години. Първи при 12-годишните е Станислав Ботев от „Пристис“ (Рс), а при 10-годишните – Божидар Тилев от „Марица Изток“. Победител при сеньорите над 60 г. е Иво Владимиров от „Абритус“ (Рз).

41 млади шахматисти представиха ШК „Асеневци“ – от четирите общини, с които работи клубът: В. Търново, Лясковец, Павликени и Полски Тръмбеш. От великотърновските деца първи е Ивелин Стефанов, от павликенските – Пресиян Йорданов, от лясковските – Лъчезар Евтимов, а от домакините медали получиха първите трима: Елена Тодорова, Калоян Георгиев и Ивайло Байчев.
Общият награден фонд бе над 1500 лв., като имаше много купи, медали и предметни награди.

„Благодарим на кмета на Полски Тръмбеш Георги Чакъров за съдействието в организацията на турнира, както и на Найден Иванов. Общината участва също в осигуряването на наградния фонд, а предоставената за турнира зала бе чудесна за игра“, коментираха създателите на ШК „Асеневци“ Даян Нинов и Цвета Галунова.