Исторически календар
Датата 25 февруари в историята на Ловеч:

1879 г.
В Ловеч е роден Александър Андреев Берхатлиев,
български скулптор. Завършва скулптура в Рисувателното училище в София през 1903 г. при проф. Жеко Спиридонов. Специализира във Виена, Мюнхен и Берлин.

Творчество

В огромното си по обем наследство ни е оставил превъзходни произведения. Родоначалник на социалната тема в пластичното изкуство. Известен е със скулптурите: „Селянин и работници“, „Рудничари“ (1905), „Сиви хора“ (1905), „Робство“ (1907), „Гаменче“ (1908), „Инвалид“ (1919) и др. Сред произведенията на портретната скулптурна пластика на бележити българи впечатляват негови работи като: „Иларион Макариополски“, „Хаджи Димитър“, „д-р Петър Берон“.

Паметник на свободата вр. Шипка.

Значителни са постиженията му в монументално-декоративната скулптура. Съвместно с архитект Атанас Донков и скулптора Кирил Шивачев разработва и реализира проекта на Паметник на свободата на връх Шипка. Александър Андреев. Източник: ДА „Архиви“Венец на работата е скулптурата на бронзов лъв, отлят от 28 части в леярната на фирма „Арсенал“ (София). Паметникът на свободата е открит на 26 август 1934 г. със слово на ловчанлията генерал Велизар Лазаров, а лентата за отриването е прерязана от Цар Борис III. Негови творби се съхраняват в държавни сбирки, както и в галерии във Виена и Берлин.

Александър Андреев реализира и значима обществена дейност. От 1915 до 1937 г. е председател на Дружество „Съвременно изкуство“. Един от инициаторите на изграждане на изложбен салон в София. Ратува за създаване на „Съюз на художниците“, намерение, което се реализира през 1932 г. Оттогава до 1940 г. е два пъти негов председател.
Умира в София на 1 февруари 1971 г.

1898 г.
В Плевен е роден Цветан Лазаров Лазаров, български инженер и професор, технически началник, главен инженер и началник на производствения отдел, началник на Държавната самолетна фабрика в Ловеч. Той е най-продуктивният български авиоконструктор (самолети „ДАР“, „КБ“ и „ЛАЗ“) и учен в областта на авиацията работил в България.