Грипът си е грип. Всяка година се случва да ни нападне, а ние трябва да сме подготвени винаги. Тази година е малко по-различна. Принципно и такава е статистиката, че януари е месецът на грипа и тогава има най-много заболели. Това заяви в ефира на „Събуди се“ доц. Любомир Киров.

„Стартът на заболеваемостта започва още октомври. Тази година, благодарение на това изненадващо приятно време, но грипът започна по-късно. Хората трябва да знаят обаче, че не всяко вирусно заболяване е грип“, каза Киров.

„Кашлицата е симптом за много заболявания. Грипът настъпва много остро с тежки прояви – изведнъж висока температура, силна обща отпадналост, болки в мускули и кокали, дори много пациенти казват, че ги болят дори косите. Това е заболяване, което изведнъж те поваля на земята, нещо като нокдаун“, заяви той.

И това е интересно: Главоболие, безсъние и грип – всичко се лекува с прост масаж на ръцете – четете тази и още полезни новини на zdrave.to

„Съветвам всички, когато имат такива симптоми да не се бавят. Ако тази температура е същата и на следващия ден, техните оплаквания ще се влошат. Всеки човек, който не се чувства добре е хубаво сам да започне симптоматично лечение – например с парацетамол, витамини и топли течности – не горещи. Не е добре чаят да е горещ, трябва да е просто топъл“ каза доц. Киров.

„Антибиотиците не действат срещу вирусите, а действат срещу инфекциите. Ако до третия ден температурата спадне и човек се почувства по-добре, нещата не са толкова лоши значи. Изключително, макар и рядко, може да бъде засегнат и мозъка. Усложненията идват много бързо, особено при малките деца, затова не трябва да има самодейност“, предупреди специалистът.

„Повечето вируси са най-често два типа – тип А и тип Б. До вече изтичащата седмица при нас преобладават вирусите от тип Б. Съотношението към момента е 80 към 20. Защита срещу тези вируси има в противогрипните ваксини“, каза доц. Киров.