Денят 1 октомври в историята на Ловеч:

1888 г.
На 1 октомври в Ловеч е роден Димо Петров Сяров, български писател и драматург. Завършва икономически науки в Цюрих, Швейцария. Доктор по политическа икономия. Участва като запасен офицер в Първата световна война. Поручик в състава на Тридесет и четвърти пехотен троянски полк. След тежко раняване в боевете при Дойран има проблеми със слуха си.
Литературната си работа започва с романите „Песента на Пана“ (1914) и „Вълшебното царство“ (1920). Продължава с пиесата “Камбаните на Свети Климент“ (1929), „Световният шампион Никола Петров“ (1951), „Трапецът на смъртта“ (1959). Пише разкази, очерци и пътеписи: „Юнгфрау“ (1938), „Очите на България“ (1942), „За тебе, Бяло море!“ (1942), „Страшната сила“ (1956), „Виденията на скитника„ (1963). Член на Съюза на българските писатели
Родство: баща Петър Серев.

1904 г.
На 1 октомври в Ловеч е открита печатница „Светлина“ със собственик Стефан Рясков, национализирана през 1947 година.

1928 г.
На 1 октомври в Ловеч е открито единственото в страната кожарско училище „Марийка и Маринчо Караконовски“. Професионалната гимназия по кожарство, облекло и химични технологии „Марийка и Маринчо Караконови” е създадена благодарение на търговеца от град Ловеч Маринчо Караконовски. Според неговото публично завещание, движимото и недвижимото си имущество разделя на близките, Ловешка градска община, църквите в града, училищата и най-голямата част от средствата завещава „за построяването и издържането на едно техническо училище” (1920).

Строителството на училището започва на 5 декември 1925 г. Започва своята работа с приемането на 28 ученика от цялата страна през 1928 г. Първи директор е унгареца Сабо Янош, а учител по практика е Йозеф Шпирек. Създаването на училището се дължи и на факта, че кожарството е традиционен занаят за град Ловеч.

Първите ръкавици от кожи, обработени в училището са произведени през 1932 г. Построена е нова двуетажна сграда за училището и едноетажна сграда за производствена практика (1939-1940) и третия етаж (1962-1963).

Гимназията има редовно обучение по професиите химик-технолог, моделиер-технолог на облекло и лаборант. Задочно се провежда обучение по професиите шивач, работник в производството на облекло и оператор в производството но кожено-галантерийни изделия. Слята е с Професионалната гимназия по икономика търговия и услуги през 2016 г. Сградата на Професионалната гимназия по кожарство, облекло и химични технологии „Марийка и Маринчо Караконови” бива затворена и преминава под управлението на Община Ловеч.