ПРЕДСТАВЯТ КНИГАТА „ЕДИНСТВЕНАТА ЙОНА МАРКОВА“ НА КРАЕВЕДА КИРИЛ ПЕТРОВ В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА ЛОВЕЧ ДНЕС ОТ 15 ЧАСА!

Вероятно мрачното детство, сирашката участ и някои обрати в живота определят характера на главната героиня на биографичната книга, както и решението й да се облича до края на живота си като мъж. Тя се сражава в Руско-турската освободителна война. За проявен героизъм при боевете на Шипка е наградена с Георгиевски кръст. По-късно отново облича войнишката униформа и отива на фронта в Сръбско- българската война. Участва в боевете при Трън и Сливница, за което княз Батемберг я награждава с орден за храброст 4-та степен. Била е в доброволческата дружина на капитан Кавалов. По време на Балканската война се сражава при Одрин.
Кирил Петров опровергава историците, които отричат участието на жени в Българското опълчение. Йона е била опълченка! „Тя е уникален случай на единствената българка, участвала в 5 войни за национално освобождение и обединение на България“, казва краеведът.

Кирил Петров е роден в село Могилино, Русенска област. Завършил е Механотехникума в Ловеч и Висшия финансово-стопански институт в Свищов.
От младежките си години се увлича по радиотехниката и историята. Колекционира лампови радиоапарати.
Преди няколко години излезе книгата му за деветимата ловешки участници в Ботевата чета . Кирил Петров е инициатор за поставяне на паметна плоча за тези герои.
Автор е на книгата за опълченците от Ловешка област „След половин хилядолетие“. Миналата година излезе от печат книгата му за майката на известния революционер Бачо Киро Петров от Бяла Черква. Автор е и на поетичните размишления „Осемдесет за осемдесет“.