1 май
Св. прор. Йеремия. Прпмчк Акакий Серски. Св. Тамара. (Отдание на Неделя на Разслабения)

Света благоверна Тамара, царица на Грузия, е родена ок.1160 г. Родителите й са цар Георги III Грузински и съпругата му Бурдухан, която е дъщеря на царя на Алания. Смята се, че членовете на царската династия Багратиони са преки потомци на еврейския цар Давид. 

През 1178 г. света Тамара е провъзгласена от баща си, Георги III, за негов пряк наследник и съуправник. Тя получава титлата „цар“ на Грузия, въпреки острата съпротива от страна на местната аристокрация. Така благоверна Тамара се оказва първата жена, която управлява страната по силата на своето законно наследствено право. Времето на нейното управление обхваща периода от 1184 г. до 1213 г. и е популярно като „Златен век“ в историята на Грузия. Светицата успява да неутрализира опозиционните настроения във вътрешната политика на страната. Разчитайки на могъщ военен елит, тя успява да отблъсне многобройните набези на селджукските турци и за кратко време превръща Грузия в една от най-могъщите държави в Кавказ.
Света благоверна Тамара е една от най-почитаните исторически фигури в Грузия. С течение на времето личността й се митологизира и става обект на култово почитание. Тя е канонизирана за светица. Заедно със света равноапостолна Нина, покръстителка на Грузия, те са двете жени, които имат най-изразителен принос в културно-историческото развитие на Грузия. Queen Tamara of Georgia.jpg
Паметта на света благоверна Тамара се почита на 1 май.

Какво значи името Тамара
1. Тамара е древноеврейско име, което означава палма.
2. Тамара е старо българско име, което навлиза в Русия. За съжаление там се запазва и разпространява, а тук в България се среща все по- рядко. Сестрата на цар Иван Шишман се е казвала Тамара. Кера Тамара е дъщеря на цар Иван Александър и царица Теодора. Сестра е на Иван Шишман и Иван Срацимир. Родена през 40-те години на XIV век. Тя е от рода Шишман.
3. Тамара е неспокоен човек, който избягва еднообразието.
4. Жените с това име са предпазливи и не се откриват лесно пред непознати.
5. Тамара е ревнива и избухлива, но лесно може да бъде успокоена.
6. Жените с това име обичат реда и чистотата.

На 1 май църквата почита и св. пророк Иеремия – от Левиевото коляно.

Живял 600 години преди Христа. Наставлявал народа в истинското богопочитание. Предсказал падането на Иерусалим, което и станало в негово време. По време на Вавилонския плен оплакал поробената си родина.

С тая цел написал книгата „Плач Иеремиев”.

Св. Акакий произхожда от българското с. Ново село, Солунско.
Деветгодишен го подлъгали да приеме мохамеданството и бил обрязан.
Беят на гр. Серес се привързал към него и го осиновил.
По-късно Акакий напуснал дома на бея и за да изкупи греха си, станал послушник в Хилендарския манастир.
Приел монашество и под ръководството на духовника Никифор се подготвял за мъченичество.
Обезглавен е в Цариград на мястото, което се нарича Пармак-капи на 1.05.1816 г.

Имен ден празнуват:
ТАМАРА, ТАМАРА, МАЙ, МАЙЯ, МАЯ, ЕРМЕН, ЕРМЕНА, ЕРМЕНКО, ЕРМИН, ЕРМЕЛИНА, ЙЕРМЕНА, ЙЕРМЕЛИНА