започна записването за безплатни прегледи при ревматолог в Ловеч. То се организира в рамките на кампанията „Кажи не на страха, попитай ревматолог“, организирана от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит. От днес на тел. 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи) стартира записване на хора, които попадат в рискови групи.

Прегледите са предназначени за хора на възраст 18-50 г. с цел ранна диагностика на заболяванията в млада възраст. Телефонната линия работи от 10 до 17 ч. всеки работен ден.

В петък в Ловеч бе проведен семинар за ревматични заболявания, който очерта следните тенденции:

Поставянето на диагноза закъснява средно между 5 и 10 години. Закъснялата диагноза повишава риска от инвалидизация, при това в млада възраст. Това се явява следствие от ненавременното разчитане на симптоматиката и закъснелия достъп до ревматолог.

Ловеч е една от областите в страната, в които достъпът до ревматолог и ранната диагностика са силно затруднени – едва 2% от заболелите пациенти имат достъп до ревматолог.

Сред причините за това са липсата на достатъчно информация за симптомите и ревматичните заболявания, както и са погрешно насочване от страна на общопрактикуващи лекари към други специалисти. Най-често направления за ревматични заболявания се издават за ортопед и невролог, вместо за ревматолог. Съществува и нежелание от страна на общопрактикуващите лекари да се обучават в посока ревматични заболявания. Отказът и/или страхът на самия пациент да потърси специалист и провеждането на самолечение също довежда до ускоряване на инвалидизацията.