Кампания „Движение и здраве“ инициира Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Ловеч, съобщават от инспекцията. Така на 17 октомври ще бъдат отбелязани Световният ден на прехраната и Световният ден на ходенето.

Инициативите от кампанията се организират съвместно с община Ловеч, Българския Червен кръст, Центъра за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс-Ловеч, и Регионалната библиотека „Проф. „Беню Цонев“.

Предвижда се Поход на здравето с ученици, граждани, доброволци, както и спортни игри на открито с хора от третата възраст, които целят да популяризират ходенето като ефективна и лесна за практикуване двигателна активност за всички. За участниците ще има томбола с награди.

Ще работи и мобилен кабинет за измерване на ръст, тегло, индекс на мазнините, кръвното налягане и кръвната захар. Ще бъдат дадени препоръки и консултации за здравословен начин на живот – здравословно хранене, физическа активност и спорт.
Събитията се финансират от Министерството на здравеопазването, съответно Регионалната здравна инспекция, и община Ловеч.