На 84-годишна възраст почина актрисата Росица Данаилова, предаде БНТ.

Тя има повече от 200 роли в спектакли на Народния театър „Иван Вазов“, Сатиричния театър, Театъра на армията и „Сълза и смях“.

Участвала е в игрални филми и телевизионни постановки. Росица Данаилова е завършила актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, и докторантура в Академията за театрално изкуство в Санкт Петербург.

Сестра е на актьора Стефан Данаилов.

 

Росица Данаилова е родена на 26 ноември 1933 г., в София, тя е с девет години по-голяма от Стефан Данаилов. Спомня си с носталгия и обич за свидното им детство.

 

Завършила актьорско майсторство във ВИТИЗ и докторантура в Академията за театрално изкуство в Ленинград, Росица изиграва над 150 роли в театрите в Димитровград, Добрич, Бургас, Сливен, Театъра на армията, Сатиричния и Народния театър.

Зад гърба си има два брака, и двата по 12 години – с актьора Иван Кондов и режисьора Константин Обрешков. Майка е на две деца – актьора Ламби Кондов и режисьорката Росица Обрешкова.

 

Непринудена, естествена и пряма, Роси не криеше нито любовта, нито антипатиите си. Нямаше тайни от миналото, а настоящето бе прозрачно ясно за всички, които я познават.

“С първия ми съпруг Иван Кондов нямахме хубав семеен живот – признава откровено Роси. – Той беше болезнено ревнив, въпреки че не съм му давала ни най-малък повод за това. Но беше гениален артист. Боготворях го толкова, че сутрин му връзвах връзките на обувките. И докато личният контакт с него ме нараняваше, то творческият ме обогати много. Двамата сме играли в „Езоп“, „Чудак“, в „Еснафи“ – постановка на Народния театър. С него изиграх върховата си роля – в постановката „Грехопадението на Милър“, за живота на Мерилин Монро, където той играеше Куентин, а аз – Маги. След 12 години брак се разведохме поради несходство в характерите, както се казва.

Виж, с втория ми съпруг – документалиста Константин Обрешков, имахме красив семеен живот. И с двамата си съпрузи живях по 12 години. Иван Кондов ми помогна да израсна творчески, но в личен план истински щастлива бях с Константин. Той беше голям ерудит, владееше пет езика, а в документалистиката има 28 международни награди. Двамата бяхме много запалени по риболова и подводничарството. Купихме си малка къщичка в Царево и лодка, но след смъртта на Константин през 81-ва г. избягвам да ходя там. От сина си Ламби Кондов, който също завърши за актьор и сега живее в Южна Африка, имам внучка, Екатерина. С внучка ме дари наскоро и дъщерята. Кръсти я Стефания, на вуйчо си Стефан, който й е кумир. Брат ми е много зает напоследък, много се изморява, въпреки всичко намира време да се видим”, разказваше пришиве Росица Данаилова