*****
Празник на баклавата ще се състои в ловешкото село Малиново за седми път. И тази година десетки майстори на баклави ще се състезават за награди – жури ще определи трите най-вкусни. Ще има и приз за най-красивото сладко изделие. За първа година за посетителите на празника ще има щандове, откъдето ще могат да си купят баклава. Организаторите са подготвили и музикална програма. /ДБ/

*****
Княз Никита Лобанов-Ростовски днес ще дари в Плевенската панорама четири ценни литографии от 19-ти век. Дарението ще бъде връчено в 11.30 ч. на Регионалния военноисторически музей. Творбите са с тематика от Руско-турската война /1877-1878/ от две английски илюстровани издания – „The Graphic“ и „Илюстровани Лондонски новини“, публикувани през 1877 г.

*****
Ентусиасти днес тръгват на 25-километров поход от Плевен до село Тотлебен. Той е организиран от кметството в Тотлебен под мотото „Да слезем от колите и да повървим пеша“ за пропагандиране на здравословен начин на живот. Участници, сред които млади семейства с децата си, от Плевен, София, Пловдив и други градове, се събират на изхода на Плевен /в посока Гривица/ в 8.30 часа.

*****
Камерният оркестър „Софийски солисти“ ще се представи тази вечер на фестивала „Лауреатски дни – Катя Попова“ в Плевен със солисти, носители на първи награди от престижни конкурси. Под диригентството на Пламен Джуров ще бъдат изпълнени творби на Шуман, Бах и Шостакович. Началото е от 19.00 ч. в театър „Иван Радоев“, входът е безплатен

******

Габрово. Фестивалът за улични изкуства „6Fest“, който започна на 5 октомври, оживява Габрово и днес с музика, хумор и театрални скечове. На улица „Опълченска“ габровци и гостите на града ще се забавляват с живите статуи на театралната формация „Гаргара“ и уличната магия на групата „Quick Hands Junior“. Това съобщиха от общината.
Организирана е и борса на младите, където младежки организации от Габрово ще разкажат за дейността си. Ще има изпълнения на фолклорния ансамбъл „Сивек“, на габровския китарист Радослав Талев, който ще свири латиноритми, заедно с музикалната школа „Звезди в аванс“. Младежкият театрален състав „Смехоранчета“ към читалището „Св.св. Кирил и Методий 1928“ ще покаже на улицата хумористичен театър.
Входът за всички събития от „6Fest“ е свободен. Фестивалът ще бъде заснет и след завършването му ще бъде създаден документален филм за младежките групи на Габрово.
Проектът „Фестивал 6Fest – Щастливо Габрово“ е на местното сдружение „Обществен комитет Васил Левски“ и е подкрепен финансово от общината по програмата за младежки дейности.