Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства в Ловеч на тържествената заря-проверка по повод 145 години от гибелта на Васил Левски. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Проверката ще се състои днес 18 февруари, в 18.30 часа. Председателят на парламента ще приеме почетния строй и ще произнесе слово.
За тържествената заря-проверка в Ловеч ще пристигнат и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.

Днес 18 февруари на паметника на Апостола в Ловеч ще се проведе

тържествена проверка (заря) и ритуал по поднасяне на венци и цветя. Във войсковия ритуал ще участват три представителни блока на военнослужещи от Единен център за начална подготовка гр. Плевен и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.

Тържественият ритуал започва в 18:30 ч., като преди това от 16:30 ч. в храм „Света Троица“ ще бъде отслужена панихида.

На 19 февруари в 08:00 часа стартира

туристически поход „По стъпките на Апостола“ от Ловеч до Къкринското ханче през местността Пази мост, организиран от туристическо дружество „Стратеш“.

В 10:00 часа в местността Пази мост членове на регионални клубове при национално дружество „Традиция“ ще представят жива картина, пресъздаваща срещата на Васил Левски и Никола Цвятков с дежурния патрул от 2 заптиета на 26.12.1872 година.

В 10:30 часа в двора на Къкринското ханче ще бъде представена възстановка на залавянето на Васил Левски, отново организирана от представители на регионални клубове при национално дружество „Традиция“.

След възстановката в 11:00 часа започва гражданското поклонение.

Програмата по случай 145-тата годишнина от гибелта на Васил Левски ще продължи в салона на Ловчанско читалище „Наука-1870 г.“, където в 14:30 часа Регионален исторически музей – Ловеч ще представи прожекция на документалния филм „Къкринската голгота“ и специализирана беседа „Пътят към Къкринската голгота“.

Възпоменателните събития на 19 февруари ще завършат с прожекцията на филма „Лъвский: Европеец в българско“, организирана от Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“, в салона на Ловчанско читалище „Наука-1870 г.“, от 17:30 часа