От днес започваме да работим по мотивите за вота на недоверие срещу правителството, като на група ще обсъдим всички подробности по вота, каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова.

За да тръгнем да събираме подписи, трябва да предоставим нашите аргументи за мотиви за такъв вот, допълни Нинова и отбеляза, че мотиви има достатъчно и хората го знаят, но здравеопазването е може би системата в най-тежко положение.
По отношение на предвидената реформа в здравната система, Корнелия Нинова каза, че от БСП не одобряват това, че от хората ще се изисква да внасят допълнително пари под формата на здравна застраховка, а ще получат същата услуга с ниско качество и няма да имат достъп до болници. По думите й досега доплащането се предоставяше под масата, а сега това става узаконено престъпление.

В здравеопазването има достатъчно пари, просто се източват, крадат и няма контрол, каза Нинова и допълни, че не са върнати и онези милиард и половина, които „Дянков е прибрал от здравната каса и е вкарал в бюджета“.
Според лидера на БСП средства има , необходим е друг начин за разходването им, като този начин се предлага от партията във „Визия за България“, където е заложен качествено различен модел на здравеопазване. Ще изложим тези аргументи и по време на вота на недоверие, допълни Корнелия Нинова.
По думите на Нинова БСП има критики освен към предложенията за здравна реформа, и към цялостното състояние на системата. Има множеството закрити общински болници- в големи райони хората в страната нямат достъп до здравеопазване и пътуват по 80 километра за раждане, което е абсурдно, каза още Нинова. Според нея не може и всяка болница да си прави търгове, от което се качват цените на лекарствата. Нашето предложеие е държавата в лицето на МЗ да направи централен търг за всички болници , като така ще се намалят цените, защото се поръчва по-голямо количество, каза Нинова. От БСП предлагат и ресурса от здравната каса да се ползва от държавните и от общинските болници , частните, ако искат да са търговски дружества и да развиват търговска дейност, да си създадат частни фондове.
Вотът е срещу правителството и цялостната им политика в областта на здравеопазването, каза Корнелия Нинова в отговор на въпрос дали този вот е насочен само към министър Ананиев, който е от шест месеца на поста. „Но господин Ананиев беше и зам.-министър на финансите, интересно е, че неговият екип тогава прибра парите от здравната каса, а сега очакваме като здравен министър да поиска от финансовия да ги върне, допълни Нинова.
В отговор на въпрос дали приема критиката на Цветан Цветанов, че от БСП създават напрежение, а не предлагат нищо, Нинова каза, че спира да коментира Цветанов. Вече имах повод да кажа, че ще разговаряме и отговаряме само на хора, които са прочели „Визия за България“ , иначе няма смисъл да си губим времето, допълни тя.
В отговор на друго питане Нинова каза, че в петък е станало ясно , че без гласовете на ДПС ще се разпадне парламента. Тя допълни, че изпитва жал към Патриотите, които от думите „Ще изтрием винаги ДПС от властта“ са стигнали до положение да се молят на депутатите от ДПС, за да съществуват и да участват във властта, което по думите й е най-малкото безпринципно.
По отношение на неприсъствието в парламента на всички депутати от БСП, Нинова каза, че и така от партията могат да следят политическия живот. Тя допълни, че 20 души са в парламента и са достатъчно активни както да защитават позиции на БСП за България, така и да критикуват грешни решения на управляващото мнозинство.

По думите й много полезни са се оказали срещите в страната , като досега са се включили над 5000 души -специалисти, експерти и има огромно количество предложения по „Визия за България“, които ще се конкретизират в окончателния вариант през декември. Това е другият начин за правене на политика – да се търсят идеи от много хора извън нас, не само партийна платформа, особено по надпартийни теми като демографска катастрофа, образование, здравеопазване, каза още Корнелия Нинова.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Само да питам, в кой спа хотел ще ги работят тези мотиви?

  2. Имат ли мотиви БСП в Ловеч да искат оставка Корнелия Маринова или Петър Цолов? Нямат, защото управляват общината в коалиция с ГЕРБ.

Comments are closed.