БСП са готови с мотивите за вота на недоверие към правителството за здравеопазването, но ще го внесат най-вероятно следващия понеделник. Това съобщи на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова.
Тя обясни, че на заседание на Изпълнителното бюро и на ръководството на парламентарната група са решили за първи път да подходят по различен начин – не да внесат вота в парламента и да започнат парламентарни консултации с другите партии, а да направят извънпарламентарни консултации. За тази седмица имат насрочени срещи с представители на пациентски организации, Националното сдружение на общинските болници, Българският лекарски съюз, общопрактикуващи лекари.
Ще представим нашата алтернатива на здравна реформа, ще обсъдим мотивите за вота и едва след това ще го внесем в парламента и това най-вероятно ще бъде другия понеделник, коментира Нинова.
Относно убийството на журналистката Виктория Маринова от БСП коментираха, че като че ли реакциите на световните медии са ни показали колко тежко е престъплението, което е извършено в Русе.
Дълги години България не е била обект на такова внимание в международната преса, коментира секретарят на парламентарната група Кристиан Вигенин. По думите му 111-тото място на България по свобода на медиите е било потвърдено. „Не трябва да бъдем безразлични“ – това е нашият апел, посочи той.
Елена Йончева коментира, че това е третото отстраняване на разследващ журналист в Европа след Малта и Словакия.
Не приемаме, че БСП политизира случая с убийството на Виктория Маринова, коментира и Корнелия Нинова. По думите й няма нищо по нормално от това да излезеш с позиция при такова тежко престъпление срещу български гражданин. Напротив, мълчанието в такива случаи би било укоримо и непростимо, добави тя.