Средно по 3000 лева за втора пенсия е натрупал всеки работник до момента. Първите, които ще получат втора пенсия са тези, които ще се пенсионират през 2021 г.

А до няколко месеца трябва да се реши как ще се изплащат сумите, предава Нова тв. Лиляна е на 53 години. Натрупала е общо над 30 години трудов стаж. Признава, че никога не е проверявала колко точно е събрала за втора пенсия.

„Мен ме интересува само колко ще взема на момента, за да си гледам децата и да си гледам себе си. Остават ми толкова години – я доживея, я не”, казва Лилия Йософова, шивачка.

Право на допълнителна пенсия има всеки, роден след 1 януари 1960 г. Според статистиката средно, натрупаната сума към момента е около 3000 лева на човек. Пенсионните дружества обаче, твърдят, че реалната сума е доста по-голяма, заради така наречените „мъртви души” в списъците.

„Прилагайки реалният брой лица, средната сума ще е 30- 40% по-висока”, обяснява Даниела Петкова, председател на управителния съвет на пенсионно-осигурителна компания.

Изплащането на първите допълнителни пенсии започва през 2021 година. Все още обаче има неясноти – как ще се получават парите, твърдят работодатели.

„Промени трябва да има и е време те да бъдат приети, защото на първите хора времето им е дошло”, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Вариантите са три.

Обмисля се, с навършването на 60 години да имаме право да изтеглим цялата сума. И още можем да разсрочим във времето или да я получаваме – пожизнено и да се наследява

.„Когато придобият право на пенсия, ние държим да се разпореждат свободно с парите си, защото те са техни. Това са частни пари и никой не би трябвало да се меси на хората, включително ако искат да ги похарчат наведнъж”, добавя Даниела Петкова, председател на управителния съвет на пенсионно-осигурителна компания.

Окончателно промените трябва да станат ясни до няколко месеца, защото време няма, категорични са експертите. Вече се знае и кой ще бъде първият българин, получил втора пенсия.

А общо натрупаните средства във всички фондове са около 13 милиарда лева.