Глоби до 10 хил. лева ще бъдат налагани на магазини, заведения и хотели, които нямат договори за управление на авторски права за пусканата от тях музика. Това предвиждат изменения, приети вчера от правителството в Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), съобщава „Музикаутор“ в свое прессъобщение.Спазването на новото законодателство ще се следи от общински инспектори, които ще проверяват обекти за платени авторски права.

Предвижда се половината от обема на наложените глоби да постъпва в местната хазна, а останалата част – в Националния фонд „Култура“, като по този начин ще се подпомага финансирането на културни проекти.

С промените се въвежда и по-строга регламентация за дейността на търговските дружества, предлагащи лиценз за музика с ограничен репертоар за озвучаване на търговски обекти. От „Музикаутор“ посочват, че подобни компании, които съществуват „нерегламентирано“ от години, сега ще имат възможност да „излязат на светло“. Според закона те ще трябва да се регистрират в министерството на културата, където ще трябва да представят и пълна информация за своя репертоар, както и цените на услугите си.

Предвиждат се глоби и в случай че фирмите не спазват ограниченията в набора от музикални произведения, който им е предоставен, като те ще варират между 2000 и 20 000 лева.

Измененията в закона включват и мярка, според която собствениците на зали ще носят отговорност, заедно с организаторите на концерти, за уреждането на авторските права. За да наемат зала, промоутърите ще трябва да предоставят лицензионен договор за изпълняваната концертна музика. Това се отнася и за клубовете и заведенията, в които редовно се организират концерти.

По думите на изпълнителния директор на „Музикаутор“ Иван Димитров очакванията на компанията са новият механизъм „да намали в пъти сивия сектор и да подобри средата за реализиране на авторските права в България“.

От компанията припомнят, че измененията в ЗАПСП се случват след близо 2-годишно забавяне на държавата да интегрира европейската директива за колективно управление на авторските права. Заради закъснението страната ни беше застрашена от санкции на Европейската комисия в размер на над 19 000 евро на ден.