От 23 лева годишен данък, сега ще бъде 32 лева, тоест няма да има никакъв реален ефект. Това е просто поредното увеличение, което няма да спре водачите да карат колите си.

Това заяви в сутрешния блок на БТВ Цветелина Цанева от Асоциацията на вносители на автомобили.

,,Една елементарна част на автомобил на 15 години струва примерно 300 лева, докато една смяна на гуми ни струва минимум 200 лева. С други думи – купувайки си кола, ние си купуваме и отговорност“, каза още тя.Експерти с коментар за новите данъци върху старите автомобили

,,Колкото по-стари стават автомобилите, толкова повече трябва да се плаща за тях. Така е навсякъде в Европа. Грешно е разделението между бедните и богатите. Ние сме нормални хора, които трябва да караме нормални автомобили“, добави Цанева.

,,Това са данъци, срещу които трябва да видим нещо насреща. А ние нямаме нищо. Паркоместата намаляват, дупките се увеличат, трафикът в София става все по-тежък и по-тежък“, коментира по темата Христо Радков от Българското обединение на шофьорите.

,,Новите налози в никакъв случай няма да намалят вредните емисии на въздуха. Като цяло в момента използваме само тоягата, а морковът почти го няма. На практика излиза така, че богатите ще плащат по-малко, а бедните – повече“, каза Радков.

,,Това е стъпка към екологията, тъй като с новите данъци стимулираме по-новите автомобили“, сподели от своя страна инж. Емил Панчев от Съюза на българските автомобилисти.

,,Старите автобусите, товарните автомобили, които са основни замърсители – за тях също трябва да се помисли. Пък и в крайна сметка вдигането на горивото, на застраховките няма да спре водачите да карат колите си“, заяви Емил Панчев.