Беглец от българското правосъдие влезе в затвора в Ловеч, след като е бил задържан във Франция и предаден на българските власти. 44-годишният Лъчезар Георгиев от Шумен фигурираше в албума „Укриват се“ на СДВР заради влязла в сила присъда заедно с още двама шуменци – бившия университетски преподавател Красен Тенев и Ивилин Панчев, с прякор Боксьорчето.

Така към момента в албува на СДВР от 54 снимки са останали 39. Георгиев е бил приведен в ловешкия затвор на 12 април тази година, след като години наред се е укривал от българското правосъдие за изпълнение на влязла в сила присъда. Мъжът беше в оповестения преди месец списък на укриващи се лица с влезли в сила присъда, а за вкарването му в затвора съобщи говорителят на Апелативната прокуратура във Варна Илка Катрева, пише „Монитор“.

С обвинителен акт на Районната прокуратура в Шумен Георгиев е бил предаден на съд за причинена средна телесна повреда на свой роднина. С присъдата на Шуменския районен съд е приведена и предишна условна присъда на Георгиев за изнудване, по която бил осъден на 1 година лишаване от свобода. Съдът му определил да изтърпи общо наказание от 3 години лишаване от свобода в затвор.

Докато делото срещу Георгиев се разглежда от втората съдебна инстанция – Шуменския окръжен съд, мъжът напуснал България. На 12 юли 2013 год. Районната прокуратура в Шумен издала европейска заповед за арест, за да бъде установено местонахождението на Лъчезар. На 16 септември 2014 год. той бил установен във Великобритания.

Започнало производство по ЕЗА, което продължило няколко години. Властите във Великобритания поискали уверения от България за условията в местата за лишаване от свобода, като кореспонденцията между съдебните власти на двете страни стигнала до коментар на квадратните метри на затворническите килии. Делото все още не е приключило.

Междувременно Лъчезар Георгиев пътувал във Франция. Там на 21 февруари тази година е задържан от френските власти, които го предавали на 12 април в България. Влязлата в сила присъда вече е приведена в изпълнение.