Приятели на твореца Никола Манев от цялата страна се събраха на 9 септември в Чирпан, за да си вземат последно сбогом с него. Ритyалът по полагането на урната  изпълни синът на художника Александър Манев.

Община Ловеч бе представена на церемонията от директора на Художествената галерия  Валентин Узунов, който поднесе голям траурен венец и съболезнователен адрес. В него се казва:

„Никога не сме си представяли, че ще трябва да се прощаваме с големия български художник и дарител на Ловеч Никола Манев. За нас той беше даденост като слънчевата светлина. Срещата ни с неговите лъчисти и чисти картини  не беше случайна, а подготвена от много събития.  Той обичаше Ловешкия край и  неговите хора, имаше своите дългогодишни контакти тук. Затова дарението от 28 картини за Ловеч дойде съвсем естествено. Тъгата ни по човека Никола Манев е огромна. Остават неговите картини, които ще радват посетителите на галерията, носеща неговото име, и ще ги греят с неговата усмивка и топлина.“

Сред присъстващите бяха още кметът на Чирпан Кичка Петкова,  бившият директор на ФК във Варна Илко Раев, Захари Захариев и други. Думи за сбогом произнесе адвокат Хари Харалампиев, приятел от родния му Пазарджик и председател на Общинския съвет.

Президентът Румен Радев и министърът на културата Боил Банов също бяха изпратили съболезнователни адреси. Премиерът Бойко Борисов беше изпрати венец.