В Закона за българските лични документи (ЗБЛД) беше предвидено изискването от 1 януари 2019 г. електронният носител на информация (ЕНИ) да се въведе и в други български лични документи (БЛД) от двата типа – „паспорт“ и „карта“, съобщиха от правителствената пресслужба.

Освен това, Законът е разширил информацията, която следва да се записва в електронния носител на информация. Новите изисквания към личните документи са наложили изменение на идейните им проекти, обхващащи както материалите, необходими за изработката и защитата им, така и изменение на някои реквизити и тяхното разположение в съответния документ, допълниха от Министерския съвет.

Работна група от експерти с професионален опит в създаване, изпитване, използване и оценяване нивото на сигурност на българските лични документи, е извършила анализ на ефективността на съществуващите защитни характеристики в сега действащите образци на документите. Изучен е бил опитът и добрите практики на европейски страни с цел подобряване сигурността на личните ни документи, добавиха от пресслужбата на кабинета.

Снимката е илюстративна!