Обществено обсъждане на заданието за архитектурен конкурс на тема „Концепция за преустройство на терена на бившата казарма в централната градска част на град Ловеч в градски парк“се проведе на 16 април 2018 година в заседателната зала на Община Ловеч. Концепцията бе представена от главния архитект на общината арх. Минчо Петков. В разговора взеха участие кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, зам.-кметовете Цветан Георгиев и Венцислав Христов, общински съветници, граждани.

„Тази идея е заложена отдавна в Общия градоустройствен план на града, а от края на миналата година стана изключително важна цел на Общината. Желанието ни е да придобием преди бъдещия конкурс най-добрата устройствена и архитектурна концепция за територията. Целта на това обсъждане да се направи предварителен преглед на повечето идеи, да се чуят гражданите, да се приобщят. Хората искат да видят конкретни неща, но това е един процес. След като обсъдим заданието за парка, ще знаем какво да искаме от бъдещите проектанти. Чак тогава ще обявим конкурса, после ще има журиране и до края на годината трябва да се договорим с колектива – победител“, съобщи арх. Минчо Петков.

Ние по закон не сме длъжни да правим това обсъждане, но решихме, че е абсолютно задължително да попитаме гражданите на Ловеч какво желаят и да се съобразим с тях. Считаме, че е важно колкото може повече хора от общността да се ангажират и участват със свое мнение и идея, така ще отговорим на очакванията“, каза кметът Корнелия Маринова.

Сред гражданите най-голяма бе групата на бившите военни, чието мнение изложи о.з. полк. Гриша Генов, председателят на УС на СОСЗР. Тяхната идея е да се запази основната сграда на щаба, да се изгради мемориална стена на загиналите ловчалии и елемент на вечния огън, както и други паметници. Ние заставаме зад този проект и ще бъдем ваши партньори, каза полк. Генов.

Община Ловеч, пресцентър
17.04.2018 г.

 

11 КОМЕНТАРИ

 1. Гешева,
  Няма как да не знаете, че има наши съграждани, платили с живота си за това, че са били кметове на Ловеч!
  Така че никак не се майтапя!
  Колкото до кметовете ни най-вече след 1990 година – времето само ще покаже дали техните бюстове, ако се сложат, ще ги псуват хората или ще ги кичат с цветя!

 2. Ако искаш хора на обществените обсъждания, ги правиш така че да отидат хора и тези хора да видят, че има смисъл да ходят.
  1. Правиш го в удобно за хората време /след 17,30 ч/
  2. Предоставяш предварително КОРЕКТНА и достатъчна информация за темата.
  3. Отразяваш обсъдените точки и коригираш нещото, което е предмет на обсъждането или поне вадиш някакви поуки от изказванията.
  За две години нямах пропуск в обсъжданията – а резултат НУЛА. Върха на всичко ми бе план-сметката за чистотата и проектобюджета за 2018г. – и на стената да го бяхме обяснили колкото пъти на общинарите, все щеше да поеме нещо – еми не става. Ама после се цупим и чупим стойки – защо не идва никой на обществените обсъждания. Като не става с добро, ей така става.

 3. Какво се оправдава К. Маринова,че не била длъжна….. Да ама НЕ. По времето на Казанджиев, тя често свикваше свитата ловчанци и протестираха срещу всяко негово предложение. Той също по закон не беше длъжен да прави обществено обсъждане за продажбата на стоматологията,но го направи. След още 1-2 години,ще се отчете че Общината загуби ,а стоматологията вече плаче за основен ремонт, но пари….от къде? Да се върна на казармата-от снимката се вижда че няма хора,а БСП-то не организирва публика. Госпожо Корнелия,отворете договора за предаване на казармата на Община Ловеч,в лицето на кмета Казанджиев и ще прочете в какво трябва да я преобразите! Стига с тези Ваши сергии, скара бира и паркинг за общинските коли. Как не ви е срам от гражданите да държите колите-дарени от Ерфурт по времето на Казанджиев на открито,вместо на сухо в опитното поле на с.Лисец. ОСТАВКА!

 4. Пак е пълно с коментиращи ,,умници,, !? 🙂

 5. Днес на заседанието на комисията по обществен ред в общинския съвет, една от точките, която обсъждахме беше „Отчет на бюджет 2017 на Община Ловеч“. От протокола на общественото обсъждане, неразделна част от предложението на кметицата, става ясно, че на него не са присъствали нито граждани, нито общински съветници. А, заместник кмета Георгиев, проплака : „Какво да направим, за да има граждани на общественото обсъждане?“

  След заседанието направих консултация с PR експерти, които ми казаха:

  -Как, какво да направите?!! Направете го културно, в културата е силата на това общинско управление! Поканете гражданите в ресторант „Драката“ на обществено обсъждане, а след него…музикална изненада с „Шушана“…

 6. Добре би било да се вземат и протоколите от обсъжданията през 2015 г. Имаше интересни идеи на наши съграждани, живеещи в града ни и извън него, на водещи архитекти, участвали в изработването на проектите по оперативните програми в този период, на художници, историци, дейци на културата, на млади хора.
  Техните мнения биха били от полза за изработването на един добър и функционален проект, удовлетворяващ интересите на колкото е възможно по- широк крък от хора.

 7. Ловчанците пропуснаха и това обществено обсъждане, а после ще мърморят в полите на женорята си: Ах, каква стана тя! Аз как можаха да направят тия глупости! и т.н, и т.н.!
  Ами ще се приемат и правят „глупости“, когато вие дремете между кълките на жените си или триете „късмечтетата“ на националната лотария!

 8. Допълнение:
  Пропуснах да упомена, че на терена на бившата казарма би могло да бъде построен най-вече един мемориал на бойната слава и подвизите на 34-ти Троянски пехотен полк, нищо повече!

  • На обсъждането, споделеното от Вас в двата коментара, бе предложено точно така. Така че имате едономисли с още един гражданин.

 9. Идеята на ловешките запасни военни, които лягат и стават с името на Русия в уста, е изключително тъпа, така изложена и защитена.

  Подобен мемориал на загиналите във войните ловчанлии, разбира се, че трябва да бъде застроен, но на пространството, източно от Белия паметник в парка Стратеш, ткъдето беше нявга китен шадраван.

  По този начин това дава възможност първо за превръщането на това пространство в една Алея на паметта на местното воинство и втори път – за една естествена, блокова връзка с мемориала на загиналите солдати за освобождението на Ловеч, разположен северно от Белия паметник.

  На тази Алея на паметта би могло да се намери място и за бюстовете на всички почетни граждани на Ловеч, а защо не и на кметовете. С което ще се постигнат и патриотични цели, и образователни. Ще се превърне в територия на поклонение и пред загиналите за националното обединение на България, и пред управниците, отдали част от живота си за добруването на Ловеч и неговите граждани!

  • “ Ще се превърне в територия на поклонение и пред загиналите за националното обединение на България, и пред управниците, отдали част от живота си за добруването на Ловеч и неговите граждани!“>>>
   Ако се майтапиш с това предложение, успя наистина да ме развеселиш.
   Ако го твърдиш сериозно, наистина си чутура – изкуфяла, та чак дрънка. Меко казано.
   🙂

Comments are closed.