Областният лидер на ПП ГЕРБ-Ловеч и министър на регионалното развитие Николай Нанков посрещна днешния Гергьовден в манастира „Св. вмч. Георги Зограф” в Атон.
Той е част от правителствената ни делегацията, в която още са премиерът Бойко Борисов и министрите Владислав Горанов, Кирил Ананиев, Ивайло Московски и Боил Банов.

На Гергьовден Славянобългарският манастир на Св. Гора – Атон – „Св. Георги Зограф“, отбеляза своя храмов празник.

Тази година по решение на Св. Синод всенощното бдение в св. Обител бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, който за първи път посещава Св. Гора като митрополит на БПЦ-БП. Заедно с митрополит Григорий съслужиха игуменът на Зографския манастир схиархим. Амвросий, игумени на светогорските манастири и скитове, монаси от братството на манастира, както и духовници от България

Песнопенията бяха изпълнени антифонно от светогорски монаси от манастира Григориат и от хора „Св. Наум Охридски“ с диригент г-н Андрей Касабов. По установена вече традиция типикар на клироса бе известният старец Антипас. По време на св. литургия молитвено участие взе и Министър-председателят Бойко Борисов. В рамките на посещението си той се срещна с духовното ръководство на Света гора.

Митрополит Григорий освети обновеното Южното манастирско крило, за чието възстановяване българското правителство отпусна 940 000 лева през миналата година. Очаква се днес премиерът да се срещне и с духовното ръководство на Света гора.

В словото митрополит Григорий каза: „С благодатното осенение на Празника на празниците – Великден, ние сме се събрали за още една голяма духовна радост – празникът на св. вмчк Георги Победоносец, който е покровител на българския манастир, на Св. Гора – Атон“. Врачанският митрополит каза още, че денят на св. Георги е отбелязан тържествено и както се полага по светогорския типик – с всенощно бдение.

„Трябва да благодарим на Бога, че и тази година сме удостоени с тази велика духовна радост да бъдем заедно в обителта на св. Георги. Да благодарим на Майката Божия, че ни е приела в своята градина, да благодарим на св. Георги за това, че пази светата обител, и че ни прие в нея“, каза още в словото си митрополит Григорий.

Традиционно бе извършено и литийното шествие с чудотворната икона на св. Георги Зограф.