„Целта на операцията беше да гарантираме сигурността на гражданите. Блокирахме възможно най-голяма зона. Претърсвахме дом по дом. Бяха включени сили на военна полиция, на МВР. Претърсването вече трае трети ден. Днес около 16 ч в една от къщите беше намерен трупа. Той държеше в ръката си пистолет. Не можем да кажем към момента кога е настъпила смъртта. По описание и по дрехите можем да предполагаме, че това е издирваното лице“, Това коментира на извънреден брифинг Главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов.

Полицията го търси от няколко дни заради шесторното убийство в Нови Искър навръх Нова година.

Издирваният под дърво и камък масов убиец от Нови Искър Росен Ангелов, както БЛИЦ съобщи ексклузивно пръв, се е самоубил с един изстрел от малокалибрено оръжие в главата. По първоначална информация оръжието е било със заглушител, но на този етап няма подробности дали това е и оръжието с което бяха избити шестте жертви в Къщата на ужасите в Нови Искър и кучето Нерон. Предполага се, че най-вероятно той се е гръмнал със същия пистолет.

Трупът му е открит в друга вила в района на издирването край Луково. Тя е недалеч от бърлогата в двора на която Росен Ангелов се е тренирал да стреля. Предполага се, че той се е самоубил там още в деня, когато е започнала операцията по издирването му след като е видял, че не може да избяга. Предсмъртно писмо не е било открито.

Като човек, който борави с оръжия мисля че става въпрос за пистолет „Берета“. Това заяви на извънреден брифинг главният секретар на МВР Младен Маринов.

„Ще се образува отделно досъдебно производство. Разследването продължава. Само съдебният лекар може да отговори кога е настъпила смъртта. Най-точна ще е съдебно-медицинската експертиза само това мога да кажа. По данните, които имаме в момента става въпрос за убийство от един човек и не е имал съучастници.“, категоричен е той.

„Тепърва ще събираме информация за по-дълъг период от живота му. Няма много вещи на мястото – само дрехи, обувки. Това е.“, допълни той.

„Огледът на място продължава и в момента. Към този момент не може да се каже кога се е самоубил. Дали веднага след инцидента в Нови Искър, или по-късно. Това ще стане ясно след аутопсията, отново пояснявам. С това работата по случая не свършва, защото има още много какво да се изяснява“, добави Маринов.

Припомняме, че тялото на  Росен Ангелов бе открито от полицията. Неговата съпричастност към нечувано жестокото престъпление бе закована с ДНК материал, а разследващите разплетоха случая за рекордно кратко време. Убийствата в Нови Искър, които той извърши, със сигурност са най-жестоките от едно лице от началото на Прехода. Те бяха извършени в Новогодишната нощ.

На 2 януари в дома на семейството в Нови Искър бяха открити телата на петима души – Неделчо Юнаков, на неговия син Георги (20 г.), на Нанси (16 г.), дъщерята на Кети Кюхова (жена на Неделчо Юнаков от втори брак), на приятеля на тийнейджърката (18 г.) и нейната баба по майчина линия (72 г.). Росен Ангелов

Всичките те са били застреляни с множество изстрели в къщата им, открито е и кучето им – също застреляно. Кети Кюхова първоначално бе обявена за издирване, но на 3 януари джипът, с който се е придвижвала, бе намерен в близката гора на около 3 км от къщата им, а тялото на Кюхова бе открито хвърлено в кладенец. Семейството живеело в къщата в Нови Искър от около година – година и половина, преселило се там от кв. „Младост” в София. Преди дни подробности за убийствата разкри директорът на НСлС Борислав Сарафов.

„Извършител на шесторното убийство е Росен Ангелов, това е доказано с ДНК експертиза, Доказано е и, че Ангелов е действал сам“, заяви Борислав Сарафов. Аутопсиите показват, че всяка жертва е убита с няколко изстрела, като в главата на всеки е произведен и контролен изстрел.

„Росен Ангелов е човек, без документи, без собственост, без работа. Прякорът му е Горският човек. Имал интимна връзка с Кети, която е продължила около 6 месеца преди убийството“, каза Сарафов. Росен Ангелов има три присъди. Едната присъда е за кражба, втората – за изнасилване, третата присъда е за това, че в с. Луково е съблякъл дете на 12 години и блудствал с него. Последната присъда е произнесена задочно. Още преди това той се е укрил.

Росен Ангелов бе обявен за общодържавно издирване с телеграма на Столична дирекция на вътрешните работи от 8 септември 2009 г. Към този момент можем да кажем, че мотивът за извършване на престъплението е личен, свързан е с интимни отношения и връзка с пострадалата, каза професионалният ръководител на МВР. Ангелов е проявявал и ревност към мъжа, с който Кети е живеела на семейни начала.

„Росен Ангелов е имал информация, че Кети има проблеми в отношенията с мъжа, с който живее”, обясни административния ръководител на СГП Емилия Русинова. Кети е била първата убита според разследващите, а останалите, за да се заличат следите и да не се стигне до извършителя. Има данни, че майката на Кети е била наясно с връзката на дъщеря си. ”Очевидно тази нощ този дом е бил къщата на ужасите”, каза директорът на НСлС Сарафов.

В същото време Марин Ташков, който е лежал заедно в ареста преди години с обвиняемия за убийствата в Нови Искър – Росен Ангелов, проговори за стария си познат. Ташков, който сега живее в Шарлероа, Белгия, си спомня, че за последно е виждал Ангелов през 1999 година. Разпознал го по снимките в медиите, макар и поостарял.

Ето и целият разказ на Марин Ташков:

„През цялото време след обявяването за издирване на Росен имах усещането, че този човек ми е познат. Всъщност, за да не се сетя веднага е виновна снимката, на която той прилича на циганин. На практика, Росен е със светъл цвят на кожата и има симпатични черти, а тогава беше и с мустаци. Разпознах го по окото. Притвореното. Истината за него е, че той е с твърде произнесено его и дори прибягва до митове за това, което е вършил, а и за собствената му значимост. Твърдеше, че е гравитирал около колекторските фирми в средата на 90-те години.

Кибритлия и заядлив, със самочувствието, че светът е създаден и се върти около него. Не бе добър в схватки и отнесе шамарите от едно младо момче, което не беше никакъв побойник, но му писна от заяжданиците и му вкара няколко, за което Росен не се оплака, както биха сторили повечето.

Живял съм с него по 24 часа на ден, в продължение на доста месеци, докато получа оправдателната си присъда и смея да твърдя, че е способен да извърши подобно нещо. В главата му има доста сачми и разбиране, че престъплението е приключение и е достоен начин на живот, то го издига в собствените му очи и го прави герой.

Ала той е умен и ако е извършил всичко описано, вероятно отдавна се е отървал от оръжието. Ако не го е направил, а е решил да си играе на Митко Палаузов, ще четем как съди България в Страсбург за лоши битови условия в килията. Няма капацитет да се изплъзне на полицията.

Ако има нещо, което не ми се връзва в цялата картинка, това е мотива. Следствието и прокуратурата имат две големи липси и това са мотив и оръжие на престъплението. Ако Росен е забъркан в цялата тази история, то това в никакъв случай не е на основа любов, чувства и сходни. Връзката му е била преди четири години, а оттогава е изтекла много вода.

Личното ми мнение, макар и на база на информацията от медиите е, че ако той е забъркан в нещо, то по-скоро е финансово и някой кротко е разчистил терена, като си е намерил и изкупителната жертва, която също е трябвало да си отиде.

Следствието и прокуратурата са в задънена улица и това е единствената писта, по която основно се работи и която е подхвърлена за да се пренасочи обществената енергия.

Много силно се съмнявам, че истината ще излезе скоро на бял свят, особено ако намереният труп е на Росен.

Но с такива правозащитни и правораздавателни органи, при които текучеството е почти колкото в модерен МОЛ, нещата трудно могат да се получат.“