България строи най-евтините магистрали в Европа, отбеляза регионалният министър

За една година сме дали старт на пътни проекти за над 1,4 млрд. лв. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на изслушване в Народното събрание за напредъка по приоритетните пътни проекти. Той отчете, че именно строителният сектор е един от моторите за ръст на Брутния вътрешен продукт, който през миналата година достига близо 100 млрд.лв.

„Действително България прилича на открита строителна площадка, на която се строят магистрали, ремонтират се пътища, мостови съоръжения, тунели и др.“, каза министър Нанков. И подчерта, че всички обществени поръчки на АПИ са публични, прозрачни и съгласно нормативната  уредба, в синхрон с добрите практики, гарантиращи конкуренцията сред участниците. Според него по-добър регулатор  от бизнеса в това отношения няма и даде за пример новата обществена поръчка за избор на изпълнител за тунел „Железница“ на АМ „Струма“, за който са подадени 28 оферти. „Никой от бизнеса няма да си губи времето и силите да прави разходи за документация, ако смята, че търгът е предварително предрешен и той няма да спечели. Големият брой участници гарантира и показва, че се работи на „светло под прожекторите“ и критериите не са дискриминационни и ограничителни“, каза още Нанков. Той даде и друг пример – броят на обжалванията на процедури от фирми са изключително малко, което отново доказва, че работата на комисиите и процедурите са без забележки.

Най-важният проект, по който се работи още от първия ден на правителството като основен приоритет, е АМ „Хемус“. В момента се изграждат 9,3 км между Ябланица и разклона за Тетевен, а до два месеца ще стартира реално строителство на още близо 16,3 км от източна посока между Белокопитово и п.в. Бухово, с което ще се строят над 25 км от северната магистрала. Очакванията са двете отсечки да бъдат завършени до една година и половина. Отделно от това се препроектират още 52 км между разклона за Тетевен и кръстовището на главния път за Ловеч и Плевен. До края на годината за участъка ще бъде проведена процедура по избор на изпълнител. Министър Нанков напомни, че с препроектирането на участъка ще се спестят 350 млн.лв., защото се съкращават трудни за експлоатация и поддръжка тунели и съоръжения. Паралелно с това се извършва и парцеларен план за още 85 км от разклона за Ловеч и Плевен до бъдещата магистрала Русе-Велико Търново северно от  старата столица, за които до края на годината също може да  стартира процедура за избор на строител. „До края на годината ангажимента, който сме поели, е по АМ „Хемус“ да се строят 77 км, нови 85 км да са в процедура по избор на изпълнител. Оставащите 90 км към Варна от Велико Търново до п.в. Буховци, ще се търгуват и строят догодина. При този график е напълно реалистично при много добра организация  до 2024 г. да имаме изцяло изградена АМ „Хемус“, каза регионалният министър. Той отчете, че през м.г. е извършен и основен ремонт на тунелните тръби на „Ечемишка“ и „Витиня“ в посока Варна, които не са ремонтирани откакто са построени преди 35 г. Тази година ще започне ремонт и на тръбите в посока София, с което два от четирите тунела ще са  абсолютно съвременни.

По отношение на АМ „Струма“ министър Нанков отчете, че до края на годината предсрочно с 8 месеца ще се изградят 24 км. Отделно от това се работи по 7 –километрова отсечка от Благоевград до Железница. „Строителните дейности вървят много добре, но сме ги прекъснали в района на археологическите разкрития в землището на село Покровник. Там ще изчакаме становището на експертите и ще се съобразим не само с екологията, но и археологията, както винаги досега, защото не поставяме в конфликт скоростното строителство на магистрали с тези два аспекта, категоричен бе Нанков. Той нарече спекулация появилите се в общественото пространство съобщения за опит за застрояване на откритията и обясни, че се извършва консервация. За най-тежкия участък от югозападната магистрала – в Кресненското дефиле, министър Нанков обясни, че има готовност да започне процедура за избор на изпълнител, но при положително становище от Върховния административен съд, в който има жалба срещу ОВОС-а на избраното трасе. Това ще бъде най-скъпата магистрална отсечка с индикативен бюджет от 800 млн.лв. заради тежкия терен и наличието на големи съоръжение като тунели и най-високите мостове в България.  Очакванията са магистралата да е изцяло готова до 2023 г. Министърът каза още, че до 2-3 месеца ще започне и изграждането на тунел „Железница“ .

Николай Нанков съобщи още, че правителството е започнало работа и по изграждането на скоростния път между Видин и Ботевград. Стартирана е обществена поръчка за избор на строител за най-тежкия участък между Ботевград и Мездра, с дължина 33 км. Министърът информира, че през този месец започват и предпроектни проучвания за тунел под „Петрохан“. Активно се работи и по автомагистралата Русе- Велико Търново. Тя в момента обаче е блокирана заради жалба, но се правят парцеларните планове  и след произнасяне на съда ще се започне изпълнение. Сред проектите в реализация е и магистралата София – Калотина и завършването на Южната дъга на околовръстното шосе на София.

„Ние не просто строим магистрали и рехабилитираме пътища, пълним дупки по неремонтирани от 30-40 години пътища. Вършим работа и поправяме грешките на политици, които сега претендират да са управляващи“, каза още Нанков.

Пред депутатите министърът коментира още, че България строи най-евтините, не най-скъпите магистрали в Европа. Според данните на Евростат в страната ни километър магистрала струва средно  3,1 млн.евро. В Румъния цената е 6.5 млн.евро, в Гърция – 10.28 млн. евро на км, в Словакия – 13 ,7 млн.евро. В Сърбия и Македония е 5,5 млн.евро. Министърът бе категоричен, че ниската цена не е за сметка на качеството и пример за това е признание от ЕК, че АМ „Тракия“ е сред добрите примери в целия съюз като позитивен пример за изграден проект с европейски средства. „Най-скъпата магистрала в България е „Люлин“, но тя е била възложена през 2006 г. на цена 8,1 млн.евро на км“, напомни Нанков. И добави, че в тази цена не е включено укрепването на свлачище, което все още създава проблеми. „Имаме и други примери за обекти от 2005 и 2006 г. за участъци, които в момента не могат да се нарекат магистрали и ги ремонтираме“, добави той.

Регионалният министър каза още, че от 1 януари 2019 г. се въвежда електронната винетка за леки автомобили. Цената се запазва същата. А от средата на следващата година ще заработи и тол системата, която ще таксува тежкотоварния транспорт. Очакванията са чрез двете системи да се генерира приход от над 1,2 млрд.лв. годишно, което ще позволи повече средства за ремонт на пътища. Разчетите сочат, че до 6 години по този начин ще могат да се ремонтират всички 8000 км от републиканските пътища в лошо състояние. Общата дължина на републиканската пътна мрежа е близо 20 000 км. След въвеждането на тол системата се предвижда и финансов ресурс от нови 50 млн.лв. за ремонт на общински пътища.

„Липсата на финансиране за пътищата е проблем от 30 години“, който ние сега малко по малко решаваме“, каза още Нанков. По отношение на въвеждането на тол системата министърът допълни, че в момента в АПИ се изгражда звеното, което ще е я управлява и контролира, софтуерът, който освен за пътното таксуване ще се ползва и в борбата с контрабандата и трафика на хора. Световната банка ще изготви справедлив модел за тарифиране. Очаква се до началото на август той да е готов за обществено обсъждане. Министър Нанков коментира, че системата ще е върху 16 000 км пътища, но ще се плаща само за тези, които са в добро състояние. Първоначално обхватът ще е около 50-60% от пътищата.

Министър Нанков съобщи още, че за подобряване на качеството на новоизградените и ремонтирани пътища се работи за промяна на гаранционните срокове с цел тяхното удължаване. По-дългите срокове ще залегнат и в обществените поръчки. „Гаранционните срокове на магистралите в момента са 5 години, а 10 години за съоръженията като мостове и тунели. Гаранцията за текущ ремонт е 1 година. Категорично ниски гаранционни срокове и работим за повишаването им“ , каза Нанков. Пред журналисти той уточни, че според него гаранционният срок за нова магистрала трябва да стане 10 г., а за мостови съоръжения – 13 г. Предложенията предстои да се обсъдят и с браншовите организации, както и да бъдат пуснати за обществено обсъждане.

 

3 КОМЕНТАРИ

 1. После коментарите тук мога да кажа само една класика:
  По-добре да си на хората в устата, отколкото в краката!

  Не го е казал дядо Ви, г-н Премиер, но, майната им на хейтърите, които и един селски нужник не са сковали!

 2. От коментарите във Фейсбук по повод интервюто на Бойко Борисов в Нова тв:

  Мирослав Иванов
  Според премиера медийната свобода е проблем на работещите в медиите и те трябва да си се оправят там.
  Държавата може само да наблюдава.
  Борисов е забележителен наглец, но няма как да не се признае, че е частично прав.
  Защото самият факт да бъде погалван с въпроси, зададени само за да се оправдае, си е терористичен акт спрямо същата свобода…
  Какво не го попитаха…

  Асен Генов
  Много ми е забавно да слушам страхливци да се упражняват на тема свобода на медиите с Борисов и да ги затапват с лафове „ние на собствениците не се бъркаме” и „Прокопиев и Пеевски воюват”, а Виктор И Русокоска не попитаха дори кой имот или сметка на Шиши е запорирал Цаци… Водете лайфстайл, не публицистика…

  Георги Желязков
  Каквото и да е интервю с този човек е абсолютно безсмислено. Говори си едни и същи неща от години, на въпроси не отговаря, дори не позволява да му бъдат зададени. Що се мъчат…
  Николаев вече е плосък

  Виктория Тинтерова
  В журналистическата нАука трябва да се добави дял – водевилно интервю, начина на използуването му като омаймуняване на публиката.
  Какво каза:
  За философията на управлението – Дедо ми е казАл, че два коня теглят каруцата по-добре от един.
  За справедливостта – Обвиняваха ни, че сме яли фастъци в самолета и кво сатнА, нищо.
  За демокрацията – Ние сме демократи, Антон Тодоров за т’ва дето го казА, си заминА моментално от парламента.
  Пак за демокрацията – След като ми обясниха как банкнотите трябва да се описват от едната и от другата страна, номера, всичко, вече съм сигурен за тая работа (с Иванчева). Сега чакам съдът да отсъди справедливо. Щото ония банкноти на Цветанов, нали, щото не бяха описани и ей к’во стана…
  За икономиката, доходите и демокрацията – Ми тия череши са колкото да купиш една на детето, като мине и ти поиска. Още навремето са казАли – да изгоним търговците от храма.
  За двойния стандарт при храните – Вашите колеги от една друга телевизия имат едно много хубаво – „Чети етикета”. И аз не чета….
  За миналото – В социализма, щото маслото беше много скъпо, ядяхме маргарин.
  За външната политика – Всички много харесват мен и моите фантазии.
  За доходите – Да го духат бедните…
  Преди това интервю, Николаев имаше известен обем, сега вече е плосък, нали се сещате, като Том и Джери, които като се гонят, от време на време се пльоскат някъде и стават плоски. Като станеш плосък, по-лесно се минава по теб… Така да се каже, ние си Го знаем Него, но Николаев ме изненадва всеки път. „Любофта” достигна невиждани, нови висоти. Бих си позволила да перифразирам великия Лев Толстой – „Всички честни хора са различни, всички мизерници си приличат”.
  Най-големият му проблем е Радев

  Весислава Танчева
  Бла-бла, президента, бла-бла, Корнелия, бла-бла, магистрали, бла-бла, китайци, бла-бла, еврозона, бла-бла, президента, бла-бла, предишните, бла-бла, Балкани, бла-бла, самолети, бла-бла, президента, бла-бла, преЦедателство, бла-бла, президента, бла-бла, прокурори, бла-бла, корупция, бла-бла, президента…
  Добре де, разбрахме, че само предишните са виновни, корупция няма, а най-голям проблем ти е Румен Радев.

  Ралица Велизарова
  Теглиш 16 милиарда заем, погасяваш 2 милиарда и си отличник в ЕС…
  Това само Бог и Бойко го могат!
  Соня Сергиева
  Бойко е изперкал от СТРАХ! Ако българският парламент напише днес доклад за САЩ за корупцията, по цитати на Тръмп, ще излязат най-тъмната страна. Нали той викаше, че страната му е затънала в корупция. Сам го казваше. Е? – Така премиерът Бойко Борисов коментира доклада на Държавния департамент с критики към България за корупция, липса на свободни медии и нарушаване на човешки права.
  Анастасия Гешева
  Всеки път, когато Бойчето почувства заплаха, веднага дава голямо интервю за някоя от двете големи подлоги – Нова или бТВ. В което интервю се опитва да намести пластовете, които чувства, че му бягат. Или които чувства, че не може да контролира. Това е характерна реакция на комплексираният човек, който скача са се защитава и обяснява преди да са го попитали. Издава страх и слабост.
  Радев ги друса ГЕРБ не от вчера. Но предстоящото посещение в Русия (бел. ред. – на Румен Радев) е много сериозна заплаха за Бойко! Не се знае какво ще си говорят президентите и какви указания ще получи Радев под формата на информация за делата Бойкови. И не се знае какво ще направи Радев с тази информация! Затова не се учудвам на поредното замазващо интервю, очаквам активизирането до истерия на всички русофобски канали до края на месеца.
  Христо Комарницки
  Приятели!
  Гледайте ме днес следобед по Телевизора! Ще дискутирам последните модни тенденции в свободата на словото в предаването на Ани Цолова.
  Зина Волкова
  Суперсилата на Бойко Борисов е, че умее да разсъждава и да се изказва като барман, таксиджия, полицай, антиваксър и бегемамър едновременно.

 3. Сайт „Новини“ – Строим най-скъпите пътища в Европа
  През 2010 г. поръчки се изпълняваха за между 2 и 3 млн. евро на километър. Днес цената на 1 км магистрала в България вече достигна от 4.2 до 6.7 млн. евро, а в някои случаи – и до 10 млн.евро като на стартиращия лот Младост- АМ Тракция
  Проектът за тунел в Кресненското дефиле се откроява. При дължина от едва 2 км, цената му е 125 млн. евро или 67.5 млн. евро/км. За сравнение най-дългият тунел в света е Лердалският в Норвегия – с дължина 24.5 км, струва около 5 млн. евро/км. Това означава, че тунелът в Кресненското дефиле е близо 14 пъти по-скъп от скандинавския.
  Вестник СЕГА – Евтините магистрали на ГЕРБ станаха златни
  Единствената засега изцяло завършена магистрала у нас от цели 19 км повлече крак, след като бе построена за 185 млн. евро. Цената по договор бе 137 млн. евро.
  Пълна мистерия остана и защо държавата даде 97 млн. лв. на същата фирма за 4.5 км от Околовръстното от бул. „България“ до „Симеоновско шосе“, при положение че ГБС спечели търга за основното трасе с оферта от близо 33 млн. лв.
  Фактор.бг – Защо строим пътища 14 пъти по-скъпо от Норвегия?
  За 6 години цената за изграждане на магистрала се увеличи двойно
  Селски път, за който са платени над 1 млн. лв./км. Пътен възел „Белокопитово“ – силно оскъпен и силно закъснял.
  „Черна книга на правителственото разхищение в България“, издадена от Фондация „Фридрих Науман“ – „Митът, че пътищата в България били евтини“
  *
  Министър Нанков – „България строи най-евтините магистрали в Европа, отбеляза регионалният министър“

Comments are closed.