Парламентът прие оставката на Николай Нанков като депутат. „За“ приемането на оставката му гласуваха 102-ма народни представители, а двама се въздържаха. Николай Нанков посочва лични причини като мотив да подаде оставка.

Областният лидер на ПП ГЕРБ-Ловеч депозира искането да бъде освободен като депутат в деловодството на парламента вчера.

Нанков се върна в парламента, след като се оттегли като министър на регионалното развитие и благоустройство. По настояване на премиера Бойко Борисов Николай Нанков освободи поста след тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 20 души.

Мястото му в министерството зае Петя Аврамова. Заради инцидента оставки подадоха и Ивайло Московски като транспортен министър и Валентин Радев като вътрешен министър. Оставките на тримата бяха приети от депутатите на 20 септември.

След 3-часов дебат в зала новите министри Петя Аврамова, Румен Желязков и Младен Маринов встъпиха в длъжност.

Останалите двама бивши министри Ивайло Московски и Валентин Радев остават депутати

3 КОМЕНТАРИ

 1. Министър Нанков подаде оставка заради отговорността си покрай трагедията Своге, в която загинаха хора. В качеството си на министър, носи отговорност, а като зам.министър – не?Излиза през парадния вход и влиза обратно през задният.
  Нямам нищо против него – просто въпрос на морал, чест и достойнство.

 2. Въпроси
  Първи въпрос – преди да стане министър, г-н Нанков беше ли положил клетва като депутат и по-интересното – беше ли гласувана оставката му като депутат за да стане министър, след което на освободеното от Нанков място, в парламента положи депутатска клетва следващия в листата на ГЕРБ?
  Втори въпрос – когато някой избран за депутат от ГЕРБ се закълне като депутат, след което стане министър, посланик, шеф на някоя държавна агенция и т.н., същият остава ли депутат и може ли да се връща в НС като депутат според някаква конюнктура или разместване на политически и управленски пластове? В кой закон е предвидено подобно депутатско митарство или за ГЕРБ закони не важат.
  Трети въпрос – имаше един подобен казус с Делян Пеевски, но той бе върнат като депутат след „епични“ дебати и съдебно решение, защото макар да е бил освободен като депутат, той не бил консумирал властта в една държавна агенция. Да, ама г-н Нанков беше и работеше като министър. Как и по кой закон след като му „подадоха оставката“ като министър той се върна като депутат, а предишния бе изхвърлен като парцал?
  Между другото, по скромното ми мнение, г-н Нанков беше най-качествения министър в това правителство на ГЕРБ. И не че е гениален или нещо подобно, просто останалите са пълна боза, начело с премиера си. И понеже ГЕРБ са си тъпи и малоумни милиционери още от създаването си – заради другите двама министри от които бащицата искаше да се отърве, и които на всичко отгоре нямат дори нищо общо с инцидента при Своге – с цялата си гербаджийска простотия „изгориха“ Нанков.

  • Въпросите изискват сериозни отговори. Къде се крие Е.Б. и защо не отговаря?

Comments are closed.