Приоритетните направления за доставки на газ по газопровода „Турски поток“ са България и Австрия. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за телевизия „РоСсия 24“, цитиран от ТАСС.

„Продължението на едната линия трябва да осигури доставки на газ в югоизточната част на Европа, в тези страни, които се нуждаят от газ“, заяви министърът и допълни, че има различни варианти за маршрута – през Гърция и Италия, през Турция до България, после до Сърбия, Унгария и Австрия. По думите на Новак в момента се извършва разширяване на газотранспортната инфраструктура в тези страни, като допълни, че за Русия с най-голям приоритет е направлението към България и Австрия.Новак: България е приоритетно направлениe за доставки на газ по „Турски поток“

Александър Новак Снимка: Архив Ройтерс

В своето интервю руският министър също така посочи, че строителството на „Турски поток“ върви по график и газът може да потече по двете линии на газопровода след малко повече от година.

„Що се отнася до „Турски поток“, то строителството се води в съответствие с утвърдените планове“, посочи министърът, като уточни, че към 1 януари 2020 година вече ще може да се доставя газ и по двете линии на газопровода.

За началото на 2020 г. е предвидено да започнат и доставките по газопровода „Северен поток“ 2, миналата седмица заяви главният изпълнителен директор на „Газпром“ Алексей Милер.

Тогава той каза също, че след два месеца ще приключи строителството на морската част на „Турски поток“.

Поставянето на тръбите на морския участък, който се простира по дъното на Черно море до Турция, започна през май 2017 г., като дължината му е 930 км. След това ще започне изграждането на сухопътната част в размер на 180 км. Първият участък от газопровода е предназначен да доставя гориво само за турския пазар, а втората – за снабдяването на страни от Южна и Югоизточна Европа. Мощността на всяка една част е 15,75 млрд. куб. м газ годишно.

По думите на заместник-председателя на „Газпром“ и настоящ премиер Дмитрий Медведев компанията скоро трябва да реши окончателно маршрута на втория участък от „Турски поток“, съобщава още ТАСС. Той заяви, че се обсъждат два основни варианта, които са в съответствие с процедурите на Европейския съюз и Европейската комисия.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова