Н.В.Цар Симеон II присъства на официалното откриване на изложбата на испанския колекционер Луис Басат.

Той е един от най-известните специалисти в областта на рекламата в Испания, носител на много международни награди.

Посещава България вече няколко пъти като представи своя изложба с картини и преди две години.

Семейството на г-н Луис Басат произхожда от Шумен.

Колекцията от творби на испански и европейски художници на ХХ век беше представена от посланика на Кралство Испания Н.Пр. г-н Франсиско Хавиер Перес-Грифо и де Видес и от директора на Националната художествена галерия г-жа Слава Иванова. В своите изказвания те отбеляза, че това е една от най-значимите колекции на съвременно изкуство, която Луис Басат и съпругата му събират повече от 40 години. Сред избраните за тази изложба произведения има картини на международно известни творци като Пикасо, Миро, Кристо, Тапиес, Барсело, Домингес. Инициативата за нейното представяне в София е на Института Сервантес, посолството на Кралство Испания и Националната художествена галерия. Проектът е част от културната програма на българското председателство на ЕС.

В своето изложение при откриване на изложбата г-н Луис Басат сподели, че повечето от картините са рисувани в малки скромни ателиета и едва ли художниците някога са си представяли, че ще бъдат изложени в царски дворец.

“Много благодаря на Цар Симеон, че днес е тук на откриването на тази изложба, защото това е дворецът, в който се е родил”, завърши изказването си г-н Басат.

След като разгледа картините, които г-н Басат лично представи на Царя, Негово Величество присъства на вечерята, която испанският посланик даде в чест на госта.

Снимки: Параскева Георгиева
Източник: kingsimeon.bg