Щастливи сме с прекрасната история, която има нашият народ. Тя няма да бъде никога забравена, ще пребъде във вековете. Това каза пред журналисти във Велики Преслав Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.
Той пристигна при старините в старата българска столица за тържественото отбелязване на 1125 години от Преславския църковно-народен събор, на който града е обявен за столица на България.
Патриарх Неофит, митрополити, висши духовници и свещеници отслужиха в Дворцовата базилика в Националния историко-археологически резерват „Велики Преслав“ благодарствен молебен. Велики Преслав - годишнина - патриарх Неофит
В краткото си слово Негово светейшество отбеляза пред присъстващите, че само чрез съборното единство на църквата и народа държавата ни е просперирала през вековете, утвърждавайки се върху здравото Христово учение.
По повод годишнината, от 19.00 часа, на старините във Велики Преслав ще бъде представен спектакълът „България през вековете“ на ансамбъла „Българе“.

На днешния ден сме честити, че сме потомци на достойни българи, каза днес във Варна Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. По думите му съвременниците ни трябва да бъдат изпълнени с признателност към тези славни мъже, които организират Църковно-народния събор в Преслав преди 1125 години. За предците ни този ден е бил от огромно значение, а на нас носи вдъхновение, каза още Негово Светейшество.
По случай първия учебен ден утре патриархът пожела българите да говорим и мислим не за насилие, а за мир и любов, за просперитет на цялата ни скъпа родина.
Честването на 1125-годишнината от Преславския църковно-народен събор във Варненската и Великопреславска епархия започна с отслужването на Света Божествена литургия в Катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна. В богослужението участваха членове на Светия Синод, игумени на големи български манастири, свещеници от епархията. На литургията присъстваха кметът на града Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, много миряни.
След литургията висшите духовници ще отпътуват за Велики Преслав, където бе отслужен Благодарствен молебен в Дворцовата базилика в Националния историко-археологически резерват.