Село Васильово отбеляза Тодоровден

0
15

На 24 февруари в с. Васильово бе отбелязан църковният празник – Тодоровден. Кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева уважи събитието, поздрави всички именници и отправи пожелания за здраве, щастие и късмет, в своето слово към присъстващите. Поздрави отправи и кметът на селото – Радослав Маринов.

За празника бе подготвена специална програма – организирана от НЧ „Христо Ботев 1941“ – с. Васильово. Проведоха се традиционните за Тодоровден надбягвания с коне – кушии, както и: Надтегляне на шейна с бордюри, ритуал по Миене на косата /майка, която на днешния ден измива косите на детето си, за да растат дълги и гъсти като конски опашки. Измива косите, за да предпази детето от главоболие, световъртеж и полудяване/ и Захранване на конете.

„Поддържането на традициите живи и предаването им на идните поколения е задължение на всички нас. Нашите обичаи и празници ни открояват и показват нашата уникалност сред останалите народи“, добави още д-р Бояджиева, преди да приключи програма. Тя подчерта, че догодина отново ще бъде гост на селото и очаква още повече хора да се включат в честването на празника.

Тодоровден е църковен празник, празнуван в съботния ден от първата седмица на Великия пост. На този ден, както и на 17 февруари, Църквата възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон. Почитта към св. Теодор е засвидетелствана още в ранните векове.

Тодоровден се нарича още Тудорица или Конски Великден. Отбелязва се с тържествено почитане на коня, с бурните български кушии (надбягване с коне). При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените размесват и раздават помежду си обредни хлябове като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм. После идва ред на атрактивното конно състезание – кушията. Победителят в нея се награждава – конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода. Обредната трапеза за празника включва пита с мая, супа от гъби и „тудоровска леща“.