В емоционално изявление, публикувано на сайта му kingsimeon.bg, Симеон II благодари на всички, които са го подкрепили по повод решението на съда за двореца „Врана“.

На 23 август Софийският градски съд реши, че държавата в лицето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е собственик на двореца „Врана“ и на целия прилежащ към него парк – както този, който се владее в момента от царските наследници, така и терена, стопанисван от Столичната община.

Симеон припомня, че 55 години е живял и без тези имоти, но се пита заслужава ли да го лишат от неговия дом и доколко е защитено правото на собственост на всеки български гражданин.

„Последните няколко дни получих стотици обаждания и мейли от страната и чужбина. Прочетох много статии, интервюта и позиции в социалните мрежи на хора, възмутени от откровените лъжи, които се тиражират за нас. Това искрено трогна мен и Царицата! Много от тях бяха от сънародници, които не познавам лично“, пише по този повод бившият монарх.

Ето и пълният текст на изявлението на Цар Симеон II:

Сърдечно благодаря на всички сънародници, които ни засвидетелстваха своята подкрепа след решението на Софийския градски съд, че дворецът “Врана” не е наша собственост!

Последните няколко дни получих стотици обаждания и мейли от страната и чужбина. Прочетох много статии, интервюта и позиции в социалните мрежи на хора, възмутени от откровените лъжи, които се тиражират за нас. Това искрено трогна мен и Царицата! Много от тях бяха от сънародници, които не познавам лично.

В този мъчителен за нашето семейство момент, когато след 75 години може в една свободна и демократична България да бъда принуден към второ изгнание, тази подкрепа е особено ценна!

Все по-често се питам заслужавам ли да ме лишат от моя дом и заставят да напусна Родината. Питам се и доколко защитено е правото на собственост на всеки български гражданин и на чуждестранния инвеститор от подобни политически продиктувани посегателства.

Може би много хора не ме познават и мерят със своя аршин. За тях искам за пореден път да заявя, че 55 години съм живял и без тези имоти.

Вече се уповавам само на това, че посегателствата над мен няма да останат незабелязани в чужбина, където частната собственост е неприкосновена.

Още веднъж от сърце благодаря на всички за изразената съпричастност!

Симеон II