Нови идеи за нормативни промени, свързани с автомобилите, предвиждат стикерът за годишен технически преглед на МПС-тат да има чип, който да съдържа информация за техническото и екологично състояние на автомобила. Този нов стикер ще позволява дистанционен контрол, дали колата отговаря на всички изисквания. Предвижда се и въвеждането на цветни стикери, според степента с която автомобилът замърсява околната среда.

От Съюза на автосервизите смятат новите идеи за промени, свързани с техническите прегледи, за неефективни и напълно излишни. Според тях от една страна това е излишно оскъпяване, а от друга „чиповете могат да бъдат манипулирани“.

„Вече всичко е измислено. Защо трябва да се слагат някакви стикери, да се оскъпява и да се насочват някакви парични средства към някого? На практика, ако ги вържат в общ сървър – годишни технически прегледи, тогава контролиращите органи, когато прочетат номера на колата, те ще знаят тази кола дали има застраховка, с какво замърсяване е, дали е минала годишен технически преглед… Всичко останало е излишно. Тези чипове могат да бъдат манипулирани. Това оскъпява и е просто безсмислено. Да кажем, 5 милиона автомобила по 3 лева за един чип – това са един 15 милиона, които ще отидат при някого, който ще произвежда чиповете “, каза пред БНР Юли Атев – председател на Съюза на автосервизите.

До края на месеца новият закон за превозните средства пък ще бъде пуснат за публично обсъждане. Очаква се него ще се регламентира и дейността на автосервизите и искания от тях регистрационен режим.

„Очакваме всички тези сервизи – фантоми да бъдат извадени на бял свят. На този етап, когато стане едно ПТП, от КАТ казват или превишена скорост, или неспазване на дистанция, но никой не повдига въпроса, че този автомобил може да е направил ПТП, защото той е ремонтиран от хора, които нямат квалификация и не разбират от това. Трябва за има законова основа, защото, примерно, човек дава някаква информация, че някой прави някакви ремонти по автомобилите и всички органи вдигат ръце и казват, че нямат правомощията да се преборят с това нещо. Оказва се, че ежедневно хора, които нямат квалификация, ремонтират автомобилите си и тези автомобили в следващия момент са обществено опасни на пътя“, каза още Атев.