„Обединени патриоти“ внесоха в Народното събрание промени в Кодекса за социално осигуряване, които подпомагат българските моряци, уреждайки режима за тяхното пенсиониране.

Законопроектът предвижда моряци, които са плавали под български флаг, да придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на 53 години и 10 години осигурителен стаж при условията на първа категория труд, посочи един от вносителите – депутатът от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ Христиан Митев. При условията на втора категория труд е предвидено моряците да придобиват право на пенсия при навършване на 58 г. и 15 г. осигурителен стаж. В законопроекта е изрично упоменато, че категорията труд не може да се доказва със свидетелски показания.

В българското законодателство не е предвиден преференциален режим по отношение на пенсионирането на моряците. Това противоречи на конвенция за пенсиите на моряците, която България е ратифицирала, се казва в мотивите на предложените промени.

По думите на Христиан Митев промените са необходими, той като до 2010 г. за трудов стаж на моряците се е считало само времето, прекарано на кораба. Едва след това те имат право на осигуряване и за времето, прекарано на брега. В същото време нормативна уредба от 2003 указва максимално непрекъснато време на работа на кораб не повече от 8 месеца. Предложените промени уреждат тези противоречия.